A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gradnja-050.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pravni apsurdi: Novim zakonom sve nekretnine u Hrvatskoj su nelegalne! | Politika+
Mojbiz

NEKRETNINE: Pravni apsurdi: Novim zakonom sve nekretnine u Hrvatskoj su nelegalne!

Naime, ni jedna građevina u državi nije upisana u zemljišnim knjigama uza zabilježbu da ima uporabnu dozvolu ili neki drugi zamjenski akt.

Piše: Ivan Klarić

Prema posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, pojavljuje se pravni apsurd na koji upozoravaju stručnjaci jer se svaka građevina upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je priložen akt za njezinu upotrebu smatra nezakonitom, a onaj tko tvrdi suprotno, dakle da njegova građevina nije nezakonita, to mora dokazati, piše business.hr. To bi trebalo značiti da su sve građevine u Hrvatskoj nelegalne!

Naime, ni jedna građevina u državi nije upisana u zemljišnim knjigama uza zabilježbu da ima uporabnu dozvolu ili neki drugi zamjenski akt. Prema tome, ni jedan stan, zgrada ili kuća u Hrvatskoj ne mogu se sada prodati, odnosno uknjižiti na novog vlasnika jer ni jedna građevina sada nije legalna prema izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju. Od izmjena i dopuna tog zakona nema više knjiženja novih vlasnika.

Iako u ministarstvu vele da je postupaka novim zakonom ubrzan i pojednostavljen, oni priznaju da ni jedna nekretnina u Hrvatskoj nema takvu zabilježbu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEKRETNINE, Zakon o prostornom uređenju i gradnji