Burze

PODNEVNO IZVJEŠĆE: Zagrebačka burza: Nakon oštrog pada na europskim burzama, Crobex srezan 2 posto!

RASPRODAJA NA BURZI - 1.890 bodova najniže od 9. prosinca 2010. Uz visok promet na udaru najviše Atlantic Grupa!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uslijed oštrog potonuća cijena dionica na europskim burzama, danas su i na Zagrebačkoj burzi Crobexi znatno pali, uz velik obujam trgovanja. Crobex indeks oko 12,30 sati bio na gubitku 1,94 posto, na 1.890 bodova, što je njegova najniža razina od 9. prosinca prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.882 boda.

„Ocjenom da postoji rizik od 'deformacija' na globalnim financijskim tržištima Fed je 'zakuhao' loše raspoloženje na svjetskim burzama. Iako su investitori već mjesecima na oprezu i nervozni zbog situacije u globalnom gospodarstvu, takva Fedova ocjena dolila je ulje na vatru, potpirila paniku i srušila jučer i danas burze.“

Crobex10 potonuo je 1,44 posto, na 1.041 bod, i na najnižoj je razini od 13. prosinca, kada je na zatvaranju bio 1.001 bod. Redovni promet dionicama dosegnuo je 22 milijuna kuna, što je otprilike pet puta više nego jučer u ovo doba.

„Ocjenom da postoji rizik od 'deformacija' na globalnim financijskim tržištima Fed je 'zakuhao' loše raspoloženje na svjetskim burzama. Iako su investitori već mjesecima na oprezu i nervozni zbog situacije u globalnom gospodarstvu, takva Fedova ocjena dolila je ulje na vatru, potpirila paniku i srušila jučer i danas burze“, kaže Roman Rinkovec, burzovni komentator.

Čelnici američke središnje banke najavili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, nove monetarne mjere za poticanje gospodarstva te ukazali na slabost američkog gospodarstva.

Fed je pritom poručio da „postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima“.

Nakon azijskih, danas su i na europskim burzama cijene dionica oštro potonule, pri čemu je londonski Ftse trenutno u minusu 4 posto, pariški CAC 4,6 posto, a frankfurtski DAC 3,4 posto.

„Domaće tržište ne može se oduprijeti izuzetno negativnom raspoloženju na svjetskim burzama. Uz veći nego što je uobičajeno obujam trgovanja, indeksi su znatno pali“, navodi Rinkovec.

Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantic grupe, u visini od 4,4 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 3,7 posto, na 550 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicama Vira, Adrisa i Končar Elektroindustrije. Pritom je dionica Vira oslabila 0,46 posto, povlaštena dionica Adrisa 0,84 posto, a Končara 0,7 posto.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

končar, viro, adris, roman rinkovec, atlantic grupa, fed, crobex, zse, burza, zagrebačka burza