Hrvatska

JNA I DALJE JAŠE: Odvjetnici: Nema pravne osnove za zakon kojim bi Kosor poštedjela Šeksa od srpskih optužnica

I dalje bi mogli biti uhićeni pri prelasku granice.

FOTO: Vladimir Šeks i Ivan Vekić
Piše: Ivan Klarić

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da Vlada razmišlja o donošenju zakona kojim bi se proglasili bez pravnog učinka svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države.

"Na tome se radi, jer zaista treba reći dosta uznemiravanju koje trpe branitelji od slučaja gospodina Purde pa do drugih", izjavila je premijerka prilikom posjeta KBC Zagreb.
Pozvala je Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo da u tom smislu predlože potrebne pravne korake.

VESNA ALABURIĆ: Po onome što sam čula ne postoji nikakva pravna osnova za se takav zakon donese. Mislim da izjavu premijerke treba gledati na način da time želi smiriti hrvatske branitelje koji su opet nemirni nakon što je pristigla optužnica iz Srbije.

"Činjenica je da je Hrvatska bila žrtva agresije, da smo bili napadnuti i da su hrvatski branitelji branili svoju zemlju te da su morali oslobađati okupirane krajeve", objašnjava Kosor.No, nameće se pitanje - je li tako nešto doista  moguće i provesti?


Poznata hrvatska odvjetnica Vesna Alaburić tvrdi da, prema onome što je čula i pročitala u medijima, takav jedan zakon nema budućnosti.


- Po onome što sam čula ne postoji nikakva pravna osnova za se takav zakon donese. Mislim da izjavu premijerke treba gledati na način da time želi smiriti hrvatske branitelje koji su opet nemirni nakon što je pristigla optužnica iz Srbije koja Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa i Ivana Vekića te vukovarske branitelje tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida, ističe Alaburić.


VELJKO MILJEVIĆ: Njen prijedlog može postati zakon, za naše građane na teritoriju naše zemlje. Ali vam se onda može dogoditi da vam netko iz neke druge zemlje kaže da takav jedan zakon nije u skladu s međunarodnim konvencijama i onda taj zakon možeze pospremiti u džep.

- Dakle, tu izjavu treba gledati s političke strane, a usudila bi se reći i predizborne. No, ponavljam, nema nikakve osnove za takvu odluku, jasno će Alaburić.

S druge strane, odvjetnik Veljko Miljević kaže da Jadranka Kosor može predložiti takav zakon. No, pitanje je koliko
on može biti od koristi.

- Njen prijedlog potom ulazi u proceduru. Njen prijedlog može postati zakon, za naše građane na teritoriju naše zemlje. Ali vam se onda može dogoditi da vam netko iz neke druge zemlje kaže da takav jedan zakon nije u skladu s međunarodnim konvencijama i onda taj zakon možeze pospremiti u džep, jasno će Miljević.


Što u prijevodu znači da nitko ne može spriječiti srpsko pravosuđe da izda tjeralicu za hrvatskim državljanima, koji onda mogu biti zaustavljeni na bilo kojoj granici.


Da podsjetimo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je jučer da su iz Srbije stigle optužnice protiv  Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa.
 Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je da optužnice, rješenja i odluke vojnih tužiteljstava bivše JNA, vojnih sudova bivše JNA ne priznaje, jer smatra da su to akti jedne zločinačke organizacije koju je Hrvatska porazila, a Branimir Glavaš je za PolitikuPlus rekao dao poziva Šeksa da što prije ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost.

VESNA ALABURIĆ: Dakle, tu izjavu treba gledati s političke strane, a usudila bi se reći i predizborne. No, ponavljam, nema nikakve osnove za takvu odluku.

No, pitanje je ima li hrvatsko pravosuđe ikakvog izbora po ovom pitanju, jer, što god Šeks rekao o načinu na koji su nastale te optužnice i što god mi o tome mislili, to su sad optužnice srbijanskog pravosuđa, s kojim hrvatsko pravosuđe svakodnevno surađuje.

Jedino što je sigurno je da hrvatski državljani ne mogu biti fizički izručeni Srbiji, dakle, zakon bi ih štitio samo u Hrvatskoj, gdje su ionako sigurni. Osim ako srbijansko pravosuđe doista ponudi opipljive dokaze. U tom slučaju, hrvatsko pravosuđe moralo bi protiv njih provesti postupak u Hrvatskoj.

Kakvu će to reakciju izazvati, možemo samo nagađati. Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, jednako kao i Šeks, ne priznaje ono što naziva prepisanom skupnom optužnicom srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992. no odlazi i korak dalje, izjavivši da će se usprotstaviti i hrvatskom pravosuđu, ako to bude trebalo, iako i dalje ne objašnjava što pod tim dosita i misli.