A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dioki-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

INA i HEP pokrenuli ovrhu u Diokiju, Ježić prihvaća restrukturiranje? | Politika+
Energetika

PRISILNA NAPLATA: INA i HEP pokrenuli ovrhu u Diokiju, Ježić prihvaća restrukturiranje?

"Potvrđujemo da su pokrenute aktivnosti prisilne naplate potraživanja prema društvima Dioki i DINA-Petrokemija od strane društava iz HEP Grupe, INA Grupe, te nekih komercijalnih banaka."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tvrtka Dioki je danas putem Zagrebačke burze potvrdila da su neki vjerovnici pokrenuli prisilnu naplatu potraživanja od Diokija te da su u tijeku pregovori s ključnim vjerovnicima i u tu svrhu je izrađen program restrukturiranja poslovanja.

"Potvrđujemo da su pokrenute aktivnosti prisilne naplate potraživanja prema društvima Dioki i DINA-Petrokemija od strane društava iz HEP Grupe, INA Grupe, te nekih komercijalnih banaka. Isto tako potvrđujemo da se u cilju pronalaženja modaliteta nastavka proizvodnih aktivnosti društva s ključnim vjerovnicima vode intenzivni pregovori", navodi se u očitovanju Diokija na upit Zagrebačke burze o članku "HEP blokirao Dioki zbog 180 milijuna kuna duga" koji je danas objavljen u poslovnim novinama Business.hr.

U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju primitak dopisa većinskog vlasnika Dioki Grupe Roberta Ježića, upućen 20. rujna u kojem, kako kažu, piše da je spreman prihvatiti program restrukturiranja koji je prihvatljiv vjerovnicima.

Iz Diokija ističu da je u u tu svrhu izrađen program restrukturiranja poslovanja, koji je načelno prihvaćen od strane ključnih vjerovnika kao i većinskog vlasnika društva (Roberta Ježića), a o čemu je Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva poslano pismeno očitovanje.


"Sukladno tomu, a u interesu svih zainteresiranih strana, očekujemo skoro rješavanje trenutačne kompleksne situacije, te normalizaciju proizvodnih aktivnosti i poslovanja društva", navode iz Diokija.

U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju primitak dopisa većinskog vlasnika Dioki Grupe Roberta Ježića, upućen 20. rujna u kojem, kako kažu, piše da je spreman prihvatiti program restrukturiranja koji je prihvatljiv vjerovnicima.

Na temelju tog dopisa Ministarstvo će nastaviti aktivnosti s vjerovnicima, u prvom redu poslovnim bankama, kako bi se poslovanje Dioki Grupe nastavilo, kažu u Ministarstvu.

Napominju i da su već dugo uključeni u rješavanje budućeg poslovanja Dioki Grupe koja više nije mogla uredno podmirivati obveze tako da je bilo jasno da se bez vlasničkog, organizacijskog i financijskog restrukturiranja neće moći nastaviti proizvodnja.

Dodaju da su Ministarstvo gospodarstva i ministar Đuro Popijač u tom pravcu poduzeli niz mjera i aktivnosti kako bi sačuvali tu važnu industrijsku granu i kako bi se sačuvala radna mjesta zaposlenika Dioki Grupe i kooperanata te je stoga u Ministarstvu organiziran niz sastanaka s najvećim vjerovnicima, među kojima su najveće hrvatske poslovne banke.

Sačinjen je i program restrukturiranja koji su prihvatili najveći vjerovnici tako da se bez otvaranja stečajnog postupka nastavi vlasničko restrukturiranje kroz zamjenu dijela potraživanja za udjele u Dioki Grupi. Nakon vlasničkog restrukturiranja pristupilo bi se organizacijskom i financijskom restrukturiranju, kažu u Ministarstvu te dodaju da je dio vjerovnika blokirao poslovne račune Dioki Grupe radi zaštite svojih potraživanja jer izloženi program većinski vlasnik ranije nije prihvaćao.

Prema neslužbenim informacijama, dug Dioki Grupe prema HEP-u je oko 180 milijuna kuna, a trenutni dug prema Ini je oko 70 milijuna kuna.

Zagrebačka je burza, nakon obavijesti da su pokrenute aktivnosti prisilne naplate, dionicu Diokija svrstala u segment promatranja.

Ta se informacija odrazila i na cijenu dionice Diokija na Zagrebačkoj burzi, nešto prije današnjeg zatvaranja Burze cijena joj je bila u minusu 5,55 posto, na 40 kuna, dok se njome tijekom dana trgovalo i po nižoj cijeni, od 36,14 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dina petrokemija, zagrebačka burza, dioki, ina, hep grupa, robert ježić