A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-392.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predsjednik Josipović održao govor pred Općom skupštinom UN | Politika+
Hrvatska

GOVOR: Predsjednik Josipović održao govor pred Općom skupštinom UN

Josipović je naglasio potrebu reforme Vijeća sigurnosti UN-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je u kratkom roku od države koja prima međunarodnu pomoć postala pružateljica pomoći i nastavit će se angažirati u mirovnim operacijama pod okriljem UN-a, rekao je u svom govoru održanom u četvrtak navečer pred Općom skupštinom UN-a hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

 

Tema rasprave na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a je bila uloga posredovanja u rješavanju sporova mirnim putem. Predsjednik Josipović naglasio je u svom govoru da u zemljama koje izlaze iz sukoba mir mora biti ojačan i učvršćen ali da bez pravde napori da se osigura prava pomirba i trajan mir ne mogu biti čvrsto ukorijenjeni.

 

JOSIPOVIĆ: Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i da visoko cijeni naslijeđe tog suda posebno u njegovom doprinosu međunarodnom pravosuđu i pomirbi, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz slabosti ICTY-a.

"Hrvatska odlučno podupire napore da se stane na kraj nekažnjavanju većine ozbiljnih zločina", istaknuo je Josipović ponavljajući potporu Hrvatske međunarodnom kaznenom pravosuđu i posebice aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda (ICC). On je rekao da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i da visoko cijeni naslijeđe tog suda posebno u njegovom doprinosu međunarodnom pravosuđu i pomirbi, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz slabosti ICTY-a.

 

Predsjednik Josipović je istaknuo da Hrvatska kao članica NATO-a i buduća članica EU-a želi da područje jugoistočne Europe postane regija sigurnosti, stabilnosti i razvoja. On je rekao da će Hrvatska nakon ulaska u EU zagovarati daljnje širenje Unije te da bilateralna pitanja neće koristiti kao uvjet za napredovanje drugih zemalja u procesu približavanja EU. Naglasio je da Hrvatska nastavlja promicati ljudska prava te da posebnu pozornost poklanja ukidanju smrtne kazne, jednakopravnosti spolova i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

 

Govoreći o sigurnosnim izazovima u svijetu hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska podupire vrijednosti i ciljeve UN-ove globalne protuterorističke strategije, napominjući da se i pri suočavanju s najvećim prijetnjama treba osigurati poštovanje temeljnih ljudskih prava i sloboda. On je ocijenio da su najnovija politička gibanja u arapskom svijetu ukorijenjena u legitimnim težnjama naroda za poboljšanjem ekonomskih prilika i povećanjem sudjelovanja u političkom životu. Izrazio je spremnost Hrvatske da pomogne narodu Libije obnovi države po završetku sukoba. Ponovio je ranije iznesen stav da je potrebno što prije početi pregovore izraelske i palestinske strane kako bi se postiglo rješenje koje bi rezultiralo međusobnim priznanjem dviju država.

 

Josipović je naglasio potrebu reforme Vijeća sigurnosti UN-a i najavio da će Hrvatska aktivno doprinositi pripremama za konferenciju UN-a na visokoj razini o održivom razvoju koja bi se trebala održati 2012. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, haag, ICTY, UN