Crna kronika

RATNI ZLOČINI: POGLEDAJTE VIDEO Beograd: Hrvatskom branitelju Veljku Mariću 12 godina zatvora!

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici

Piše: PolitikaPlus/HRT

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je na 12 godina zatvora za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u Rastovcu. Presudu je izreklo sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

 

 

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.


U završnoj riječi tužiteljstvo je zatražilo da Marić bude proglašen krivim, dok je Marićeva obrana zatražila da bude oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

 Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji "čišćenja" sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji Otkos u rujnu i listopadu 1991. u nekoliko organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

 Srbijansko je odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, domovinski rat, veljko marić