A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/euro-324.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EU izdao 15-godišnje obveznice za Irsku i Portugal | Politika+
Mojbiz

OBAVEZNICE: EU izdao 15-godišnje obveznice za Irsku i Portugal

Europska komisija ističe u priopćenju da je mjera bila uspješna jer je za te obveznice postojala potražnja u vrijednosti 5,8 milijardi eura.

Piše: Politikaplus/Hina/AFP

Europska unija izdala je u četvrtak, putem Europskog mehanizma za financijsku stabilnost, 15-godišnje obveznice u vrijednosti četiri milijarde eura za financiranje pomoći Irskoj i Portugalu.

 

Europska komisija ističe u priopćenju da je mjera bila uspješna jer je za te obveznice postojala potražnja u vrijednosti 5,8 milijardi eura. To su prve obveznice koje je izdao EU s rokom dospijeća duljim od deset godina.

 

Dospijeće obveznica je 4. rujna 2026., s kamatom od tri posto.Portugal i Irska dobit će po dvije milijarde eura koje će im biti isplaćene 29. rujna


 

Dospijeće obveznica je 4. rujna 2026., s kamatom od tri posto.Portugal i Irska dobit će po dvije milijarde eura koje će im biti isplaćene 29. rujna.Najveća potražnja bila je iz Europe (92 posto), osobito Njemačke i Austrije (34 posto), kao i Francuske (16 posto), Beneluksa (16 posto), Velike Britanije (12 posto) i nordijskih zemalja (12 posto), dok je Azija zastupljena sa samo sedam posto, manje nego obično zbog duljeg dospijeća obveznica, navodi EK.

 

Da bi poboljšale svoje javne financije, Irska i Portugal koriste ne samo zajmove Europskog mehanizma za financijsku stabilnost, financijskog mehanizma Europske komisije (svih država članica a ne samo eurozone) koji može pozajmiti do 60 milijardi eura, nego i Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), te Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Europski mehanizam za financijsku stabilnost Irskoj je već osigurao 11,4 milijardi eura, a Portugalu 11,5 milijardi.

 

Europska unija u tjednima koji dolaze planira nova izdanja obveznica s rokom dospijeća od pet i sedam godina, također preko Europskog mehanizma za financijsku stabilnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBAVEZNICE, PORTUGAL, IRSKA, EU