A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-012.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gospodarske brige ponovno ruše cijene nafte | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Gospodarske brige ponovno ruše cijene nafte

"Prerano je reći jesu li cijene dotakle dno s obzirom na brige vezane uz gospodarstvo."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon početnih dobitaka pod pritiskom jačanja zabrinutosti u vezi izgleda za gospodarstvo i naftnu potražnju.

"Situacija u Europi se pogoršava. Najvažniji u ovom trenutku su potresi na tržištima. Tržišta dionica opet bilježe pad, što ne pomaže, a euro se ne oporavlja."

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 1,42 dolara, na 104,07 dolara. Prethodno mu se cijena nakratko spustila na 103,45 dolar, najnižu razinu od 10. kolovoza. Na američkom tržištu nafta je pojeftinila dva dolara, na 78,51 dolar.

Dionice na europskim tržištima oštro su potonule zbog zabrinutosti u vezi daljnjih otpisa u europskim bankama povezanih s njihovom izloženošću grčkom dugu. Euro je također pogođen, pa je također tijekom poslijepodneva bio u minusu prema dolaru.

"Situacija u Europi se pogoršava. Najvažniji u ovom trenutku su potresi na tržištima. Tržišta dionica opet bilježe pad, što ne pomaže, a euro se ne oporavlja", kazao je Rob Montefusco, trgovac tvrtke Sucden Financial.

Cijene nafte proteklih su dana bile pod pritiskom sniženih globalnih gospodarskih prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i upozorenja američke središnje banke Fed na značajne rizike s kojim se suočava najveće svjetsko gospodarstvo.

U četvrtak je nafta na londonskom tržištu pojeftinila 4,87 dolara, na 105,49 dolara zbog zabrinutosti da će potražnja pasti budući da su slabi gospodarski podatci iz Kine i Europe potaknuli strahove od recesije. Barel je tako na londonskom tržištu od početka tjedna pojeftinio gotovo sedam posto i na putu je da zabilježi najveći tjedni pad cijene od svibnja.

"Prerano je reći jesu li cijene dotakle dno s obzirom na brige vezane uz gospodarstvo", kazala je Carsten Fritsch u petak u Frankfurtu, u komentaru prije najnovijeg pada cijena.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na internetskoj stranici objavila da je cijena barela njezine košarice nafte u četvrtak pala u odnosu na dan ranije za 3,88 dolara, na 105,11 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Carsten Fritsch, Rob Montefusco, MMF, CIJENE NAFTE, NAFTA, OPEC