Crna kronika

SPOMEN DOM POGINULIM BRANITELJIMA VUKOVARA: Jadranka Kosor na Trpinjskoj cesti: Nećemo povući tužbu za genocid!

Uz imena 1011 poginulih u obrani grada, u objektu se čuje glas zapovjednika Blage Zadre.

FOTO: Jadranka Kosor pred popisom žrtava
Piše: PolitikaPlus/Hina/HRT

Spomen-dom poginulim hrvatskim braniteljima Borova naselja i Vukovara, u čiju je izgradnju Vlada preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara uložila četiri milijuna kuna, svečano je danas otvoren na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje u povodu 20. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade.

JADRANKA KOSOR: "Neće se dozvoliti da sljedbenici onih koji su razarali Vukovar danas sude hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu"

U nazočnosti brojnih pripadnika te brigade, koja je 1991. branila Vukovar od agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi, Spomen-dom otvorila je predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor poručivši kako se nikome neće dozvoliti da revidira hrvatsku povijest i da sljedbenici onih koji su razarali Vukovar danas sude hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu te da nema povlačenja tužbe za genocid koju je Hrvatska podignula protiv Srbije.

"Nikome nećemo dozvoliti da revidira i mijenja hrvatsku povijest kao i da šalje poruku kako Hrvatska ne bi trebala slaviti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja."

"Nikome nećemo dozvoliti da revidira i mijenja hrvatsku povijest kao i da šalje poruku kako Hrvatska ne bi trebala slaviti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja", istaknula je hrvatska premijerka.

"Nema povlačenja tužbe za genocid, jer mi kao nulto pitanje u razgovorima sa susjedima uvijek postavljamo pitanje nestalih osoba. Još je na popisu zatočenih i nestalih osoba iz 1991. i 1992. godine 999 hrvatskih branitelja i civila i to pitanje moramo riješiti", poručila je Kosor.

Spomenuvši optužnica koje su nedavno pristigle iz Srbije, premijerka Kosor je kazala da je Vlada pripremila zakon "kojim ćemo označiti odluku o ništetnosti svih pravnih akata i bivše države i bivše JNA". Također je izrazila nadu kako će oko toga zakona, koji će vlada donijeti sljedeći tjedan i predložiti Hrvatskom saboru, u Saboru biti postignuto suglasje.


"Neće se dozvoliti da sljedbenici onih koji su razarali Vukovar danas sude hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu", istaknula je premijerka Kosor.

......

 

 

 


GLAS BLAGE ZADREVukovar obilježava 20. obljetnicu 204. brigade koja je do posljednjih trenutaka branila grad. Na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova, otvoren je Spomen-dom hrvatskih branitelja. Otvara se na mjestu nekadašnje pošte, koja je prije 20 godina postala zapovjedništvo obrane tog dijela Vukovara.


Uz imena 1011 poginulih u obrani grada, u objektu se čuje glas zapovjednika Blage Zadre. Kako su na tome mjestu prije 20 godina uništena 83 neprijateljska oklopa vozila, a u cijelom Borovu naselju ukupno oko 130 tenkova i transportera - u pod objekta ugrađene su čelične pločice koje ih simboliziraju.

Program je počeo polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a nastavljen je svetom misom. Spomen-dom i 20. obljetnicu 204. brigade otvorila je premijerka Jadranka Kosor. Projekt vrijedan oko 3 i pol milijuna kuna financirala je hrvatska Vlada putem Fonda za obnovu i razvoj Vukovara i Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

 

 

 


Na svečanosti je govorio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković poručivši kako još uvijek više od 5.000 osoba poginulih u Domovinskom ratu na području bivše općine Vukovar "vapi za pravdom jer zločini počinjeni nad njima nisu procesuirani". Također je ustvrdio kako je pored Srbije, i BiH izvršila agresiju na Hrvatsku te kako to "treba jasno reći".

Pored predsjednice Vlade na svečanosti su, uz ostalo, bili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ministri branitelja, obrane i gospodarstva Tomislav Ivić, Davor Božinović i Đuro Popijač te potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Spomen-dom hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti izgrađen je na inicijativu Klubu branitelja i dragovoljaca Trpinjska cesta 1991. a uređen po idejnom rješenju Miljenka Romića, likovnog umjetnika iz Zagreba, koji je i autor koncepta Spomen-doma Ovčara.

Riječ je o preuređenoj zgradi nekadašnje pošte na Trpinjskoj cesti, koja je "zaogrnuta" čeličnim plaštem koji, u obliku čvrsto stisnute šake, simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije.

Središnji unutarnji dio simbolično ima oblik nastajanja zračnog vrtloga koji predstavlja začetak vojno-redarstvene akcije "Oluja", a postavljeni su i video-panoi sa zapisima o obrani Vukovara te s imenima svih branitelja koji su poginuli u obrani Trpinjske ceste.

Prije otvorenja Spomen-doma, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće a u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica za poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Za 17 sati najavljen je koncert Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Shortyja, Opće opasnosti, klape Cambi i Bosutskih bećara.