Mojbiz

U WASHINGTONU: Martina Dalić: Hrvatska do kraja godine neće sklapati novi aranžman s MMF-om

"Ono što je bitno je da naša ekonomija pokazuje rast."

FOTO: Martina Dalić
Piše: PolitikaPlus/Hina/HRT

Ministrica financija Martina Dalić izjavila je u subotu u Washingtonu, gdje sudjeluje u jesenskom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, da se Hrvatska neće dodatno zaduživati do kraja godine niti sklapati novi aranžman s MMF-om.

"Okruženje oko nas nije povoljno, ponovno se pojavljuju procjene da bi europsko gospodarstvo moglo potonuti u krizu, a mi smo naravno i dio toga okruženja i zbog toga je još i važnije da su trendovi koje bilježimo u ovoj godini pozitivni."

"Ono što je bitno je da naša ekonomija pokazuje rast, bitno je da u svim segmentima i u izvoznom dijelu i u dijelu osobne potrošnje i u dijelu industrijske proizvodnje imamo pozitivne trendove. Mislim da će se to nastaviti i u trećem kvartalu. A ono što je svakako činjenica i što pokazuje ova godišnja skupština - okruženje oko nas nije povoljno, ponovno se pojavljuju procjene da bi europsko gospodarstvo moglo potonuti u krizu, a mi smo naravno i dio toga okruženja i zbog toga je još i važnije da su trendovi koje bilježimo u ovoj godini pozitivni", kazala je ministrica financija za HTV.

Zemlje članice MMF-a u subotu su odlučile ostaviti po strani međusobne razmirice kako bi se usredotočile na svjetsku ekonomsku i financijsku krizu te su obećale da će učiniti sve što je potrebno kako bi zaustavile njezino "ubrzanje".

Direktor Svjetske banke za Srednju Europu Peter Harrold izjavio je u Washingtonu da Hrvatska mora biti kompetitivnija, razviti uvjete za otvaranje radnih mjesta te poraditi na uvjetima za privatna ulaganja. U Svjetskoj banci kažu kako razočaravaju njihove procjene da će gospodarski rast u Hrvatskoj u idućoj godini biti manji od dva posto te da to može porazno utjecati na zapošljavanje.

>>
Velimir Šonje: Izbila nova kriza u EU ili ne, Hrvatska neće izbjeći aranžman s MMF-om

......

 

......

 

 

Članice MMF-a obećale da će zaustaviti ubrzanje krize

Zemlje članice Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u subotu su odlučile ostaviti po strani međusobne razmirice kako bi se usredotočile na svjetsku ekonomsku i financijsku krizu te su obećale da će učiniti sve što je potrebno kako bi zaustavile njezino "ubrzanje".

"Okolnosti su različite, no naše ekonomije i financijski sustavi izravno su povezani. Upravo zbog toga ćemo djelovati zajedničkim snagama, jer želimo ponovno uspostaviti povjerenje i financijsku stabilnost te ponovno oživjeti rast svjetskog gospodarstva", stoji u zajedničkom priopćenju koje su objavili predstavnici 187 zemalja sudionica.

"Javni dug", "krhkost financijskog sustava", "slabljenje ekonomskog rasta" i "povećana nezaposlenost" - brojni su i duboki problemi što su ih navele zemlje članice, a vlade, kako je istaknuto, nemaju dovoljno "manevarskog prostora".

"Učinit ćemo sve što je potrebno da bismo spriječili ubrzanje krize", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Odbora MMF-a Tharman Shanmugaratnam, "Zemlje euro-zone učinit će sve što je potrebno kako bi se riješila kriza nastala s javnim dugom te da bi se zajamčila financijska stabilnost u cijeloj zoni i u zemljama članicama", stoji u priopćenju.

U priopćenju je istaknuto i da je globalna ekonomija ušla u "opasnu fazu" koja zahtjeva poseban oprez, koordinaciju i spremnost na poduzimanje odvažnih koraka zemalja članica, ali i samog MMF-a.

U MMF-u ističu i da su ohrabreni odlučnošću svojih europskih kolega da učine sve što je potrebno kako bi se riješila kriza u euro zoni.

 

 

 

 

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

peter harrold, standby aranžman, mmf, martina dalić