A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/nyse-319.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tehnička analiza S&P-a: Tržišta dionica su na ključnoj točki | Politika+
Burze

BURZE: Tehnička analiza S&P-a: Tržišta dionica su na ključnoj točki

„Odbijanje tržišta od otpora na 1.150 bodova otvorilo bi put za daljnji pad S&P-a na granice od 1.130 i 1.120 bodova."

Piše: PolitikaPlus/Hina

 

„Pad ispod linije vrata, formacije koja neodoljivo podsjeća na formaciju glave i ramena, najavljuje daljnji pad S&P-a. No, uspon tog indeksa u petak daje nadu u oporavak. Oporavak bi značio kreiranje tzv. 'divergencije' na tjednom grafikonu, što je jedan od boljih signala promjene trenda“

Najvažniji američki S&P 500 indeks potonuo je prošloga tjedna 6,6 posto, na 1.136 bodova, probivši sve granice potpore koju je tržište gradilo od sredine kolovoza. Stoga je tržište došlo do ključne točke koja će odrediti nastavak trgovanja u ovoj godini.


„Pad ispod linije vrata, formacije koja neodoljivo podsjeća na formaciju glave i ramena, najavljuje daljnji pad S&P-a. No, uspon tog indeksa u petak daje nadu u oporavak. Oporavak bi značio kreiranje tzv. 'divergencije' na tjednom grafikonu, što je jedan od boljih signala promjene trenda“, kaže Marko Erdeljac, stručni suradnik u riznici Erste banke.

U većini slučajeva tehnički analitičari ne vide stvaranje divergencije, premda joj se uvijek nadaju.

„Klasičan primjer divergencije je niže dno na grafikonu instrumenta, a više na oscilatoru. No, i duplo dno, odnosno marginalno više dno daje sličan efekt. Postoji nada da će ulagači tijekom vikenda promisliti treba li idućega tjedna prodavati dionice, ili pričekati dok se ne vidi ima li šanse da se S&P vrati iznad granice od 1.150 bodova“, kaže Erdeljac.

Proboj indeksa iznad te razine potaknuo bi ulagače na kupnju, a bilo bi vrlo značajno kada bi kraj idućega tjedna S&P dočekao iznad te granice od 1.150 bodova.

„Odbijanje tržišta od otpora na 1.150 bodova otvorilo bi put za daljnji pad S&P-a na granice od 1.130 i 1.120 bodova. Pad ispod tih razina vodio bi, pak, do testiranja granice od 1.045 bodova, a u konačnici i prag od 1.000 bodova“, zaključuje Marko Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu na kojoj su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marko Erdeljac, ZAGREBAČKA BURZA, Dalibor Balgač, TEHNIČKA ANALIZA