Burze

BURAN TJEDAN: Zagrebačka burza: Crobex potonuo 7 posto, više od svjetskih indeksa

Tržište ne pronalazi razlog za oporavak, nakon što su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Domaće tržište kapitala u negativnom je cjenovnom kanalu. Crobex je na najnižim razinama od prošle godine i ne pronalazi snage za oporavak ni kada sa svjetskih burzi stignu pozitivni signali. Razlog tome su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva za ovu i iduću godinu“

Indeks Crobex protekloga je tjedna pretrpio veći pad nego većina najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a tržište ne pronalazi razlog za oporavak, nakon što su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva.Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 7 posto, na 1.846 bodova, zaronivši na najnižu razinu od 7. prosinca prošle godine, kada je iznosio 1.825 bodova. Crobex10 pao je, pak, 4,7 posto, na 1.023 boda, što je njegova najniža razina od 13. prosinca prošle godine, kada je iznosio samo 1.001 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 82,8 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

„Domaće tržište kapitala u negativnom je cjenovnom kanalu. Crobex je na najnižim razinama od prošle godine i ne pronalazi snage za oporavak ni kada sa svjetskih burzi stignu pozitivni signali. Razlog tome su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva za ovu i iduću godinu“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Proteklih dana niz je institucija srezalo procjene gospodarskog rata u Hrvatskoj. Unicredit je smanjio procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 1,2 na svega 0,2 posto, a Privredna banka Zagreb s 1 na 0,7 posto. Tom se trendu pridružio i Međunarodni monetarni fond, smanjivši procjene rasta za Hrvatsku s 1,3 na 0,8 posto,

Najveći promet ostvaren je protekloga tjedna dionicom HT-a, 13,3 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 2,01 posto, na 243 kune.

Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, s otprilike 5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena potonula 5,09 posto, na 522 kune.

U većem fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adris grupe, s prometom od 4,85 milijuna kuna i tjednim padom cijene od 5,57 posto, na 203,02 kune. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 4,8 milijuna kuna i padom cijene za 7,69 posto, na 540 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene izdvajaju se dionice Podravke, Atlantske plovidbe, Ingre i IGH, koje su pojeftinile između 9,5 i 14 posto.

„Protekloga su tjedna investitori na svjetskim financijskim tržištima poprilično negativno reagirali na ocjene Feda o američkom gospodarstvu. Uz to, makroekonomski pokazatelji ukazuju na značajno usporavanje globalnog gospodarstva.“

Pad domaćeg tržišta posljedica je lošeg raspoloženja na svjetskim burzama, na kojima su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer gospodarstvu SAD-a prijeti nova recesija, a u Europi širenje dužničke krize.


Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 6,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od listopada 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se, pak, 6,6, a Nasdaq indeks 5,3 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 5,6 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,8, a pariški CAC 7,3 posto.

Tržišta je najviše uzdrmalo priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, upozorili da „postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima“.

Uz poremećaje na svjetskim financijskim tržištima, Fed je naveo i druge probleme američkog gospodarstva koje nije lako riješiti: visoka nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

„Nemoguće je procjenjivati daljnji smjer kretanja svjetskih burzi, zbog brojnih čimbenika koji na njega mogu utjecati, poput primjerice odluke o daljnjem postupanju u vezi dužničke krize u Grčkoj. Zbog toga će dio investitora ostati po strani, a trgovanje će općenito biti vrlo volatilno.“

„Protekloga su tjedna investitori na svjetskim financijskim tržištima poprilično negativno reagirali na ocjene Feda o američkom gospodarstvu. Uz to, makroekonomski pokazatelji ukazuju na značajno usporavanje globalnog gospodarstva“, kaže Balgač.


Ističe i da su tržišta pod pritiskom nesigurnosti vezanih uz sudbinu prezadužene Grčke i mogućnost širenja dužničke krize u eurozoni.

Europski političari još nemaju cjelovit plan za rješavanje dužničkih problema Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone. Odluke se neprestano odgađaju, a ako početkom listopada Atena ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obveze.

Zbog toga se i dalje očekuje vrlo volatilno trgovanje.

„Nemoguće je procjenjivati daljnji smjer kretanja svjetskih burzi, zbog brojnih čimbenika koji na njega mogu utjecati, poput primjerice odluke o daljnjem postupanju u vezi dužničke krize u Grčkoj. Zbog toga će dio investitora ostati po strani, a trgovanje će općenito biti vrlo volatilno“, navodi Balgač,napominjući da se sva ta nesigurnost sad već prelijeva i u realni sektor.

„Ipak, iako su makroekonomski pokazatelji sve lošiji, zasad upućuju tek na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a ne na recesiju“, ocjenjuje Balgač.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

adris, končar, ht, dalibor balgač, zagrebačka burza, crobex10, crobex, atlantic grupa, igh, podravka