Energetika

UPOZORENJE: Linić: Kosor zbog Ine može biti izravni krivac za odgađanje pristupnog ugovora

MILOŠEVIĆ: Ne sjećam se da je neka europska kompanija preuzimana na način na koji je preuzeta INA.

FOTO: Slavko Linić
Piše: Ivan Klarić


SLAVKO LINIĆ: Ovo je čista predizborna kampanja, jer da su Jadranka Kosor i ostali uistinu pazili na hrvatske interese u INA-i, onda su mogli puno ranije reagirati pa i podržati SDP-ov zahtjev kada smo još u 12 mjesecu zatražili da se, baš zbog sumnji u kriminal, donese odluka da 50 postotni udio bilo koje strane u INI mora dobiti 'blagosov u hrvatskom Saboru.

Mogu reći u ime vlade da ćemo pokrenuti postupak donošenja izmjena zakona o privatizaciji Ine, gdje ćemo tražiti da nitko, osim Republike Hrvatske, ne može imati više od 49 posto dionica Ine, rekla je prije dva dana premijerka Jadranka Kosor u Šibeniku reagiravši tako na optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojeg USKOK sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

SDP-ov Slavko Linić kaže da su takve izjave suprotne potpisanim dokumentima s Europskom unijom.


- Kao što svi vrlo dobramo znamo, dva su poglavlja s EU u monitoringu, pravosuđe i tržišno natjecanje. Dakle, ovakva izjava je u potpunosti suprotna onome što ste potpisali s EU, kaže na početku Linić.


Ističe da bi zbog nečijeg ludila put Hrvatske u EU mogao biti ozbiljno ugrožen.


- Kršivši tržišno natjecanje, a s ovakvom izjavom se dovodite u opasnost, Jadranka Kosor može biti izravni krivac za odgađanje datuma našeg ulaska u Europsku uniju, upozorava Linić, koji razloge za ovakav potez u ovom trenutku vidi isključivo u potrebama predizborne kampanje HDZ-a.


PAUL VANDOREN: Ovisno o tome poduzima li se zaista takva inicijativa i o tome kako bi ona izgledala, zacijelo bi prijetila opasnost po kojoj bi Hrvatska mogla biti u sukobu s tim temeljnim slobodama.

- Ovo je čista predizborna kampanja, jer da su Jadranka Kosor i ostali uistinu pazili na hrvatske interese u INA-i, onda su mogli puno ranije reagirati pa i podržati SDP-ov zahtjev kada smo još u 12 mjesecu zatražili da se, baš zbog sumnji u kriminal, donese odluka da 50 postotni udio bilo koje strane u INI mora dobiti 'blagosov u hrvatskom Saboru. Nažalost, u HDZ-u nas nisu ni saslušali i taj prijedlog još nije ni došao na dnevni red, kaže Linić, upozoravajući da takva predizborna kampanja,može imati opasne posljedice za Hrvatsku.

Predsjednik Nadzornog odbora INA-e Davor Štern nije htio komentirati izjavu premijerke jer je, kako je rekao, ova tema prvenstveno pravno i političko pitanje o čemu on kao predsjednik Nadzornog odbora ne želi rasprvaljati.


Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je da je obveza Hrvatske poštovati osnovne slobode koje su temelj Europske unije, o zajedničkom tržištu, slobodi kretanju kapitala, usluga i osoba, no, ćini se da on za sada iznosi samo načelne stavove, ne referirajući se direktno na INA-u.


DAVOR ŠTERN: Ova tema prvenstveno pravno i političko pitanje o čemu ja kao predsjednik Nadzornog odbora ne želim rasprvaljati.

Naime, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji "Razvoj investicijskog okruženja" koliko je najava premijerke Jadranke Kosor o donošenju zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine u skladu s regulativom Europske unije, Vandoren je rekao da je regulativa koja uređuje ovakve slučajeve izrazito kompleksna i da se još mora upoznati sa slučajem.

Međutim, dodao je, jasna je obveza Hrvatske da poštuje osnovne slobode koje su temelj Europske unije - o zajedničkom tržištu, slobodi kretanja kapitala, usluga i osoba.


DOMAGOJ MILOŠEVIĆ: Ne sjećam se da je neka europska nacionalna kompanija preuzimana na način i u atmosferi u kojoj je preuzeta INA.

Ovisno o tome poduzima li se zaista takva inicijativa i o tome kako bi ona izgledala, zacijelo bi prijetila opasnost po kojoj bi Hrvatska mogla biti u sukobu s tim temeljnim slobodama, rekao je Vandoren.

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević na isto pitanje je odgovorio da posebnu pozornost treba posvetiti najvažnijoj nacionalnoj energetskoj kompaniji te kako treba biti posebno oprezan s obzirom na okolnosti i zaštitu nacionalnih interesa.


Milošević je pri tom napomenuo da se ne sjeća da je neka europska nacionalna kompanija preuzimana na način i u atmosferi u kojoj je preuzeta INA, a na
pitanje očekuje li razumijevanje europskih partnera, odgovorio je "Da, naravno".