A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-021.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

I cijene nafte rastu uz nade za rješenje dužničkih problema | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: I cijene nafte rastu uz nade za rješenje dužničkih problema

"Ima šansi da tržište više neće značajno padati, bar ne neko vrijeme. Dionice su se stabilizirale."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, poduprte očekivanjima da Europa priprema odlučnije mjere kako bi u kratkom roku suzbila dužničku krizu i spriječila njezino širenje i opetovano klizanje svjetsko gospodarstvo u recesiju.

"Cijene su na tržištima već snažno pale i loše su vijesti već uračunate. Mislim da se razmatra mogućnost grčkog stečaja. Ima šansi da tržište više neće značajno padati, bar ne neko vrijeme. Dionice su se stabilizirale."

Barel sirove nafte za isporuke u studenom pojeftinio je tako 2,31 dolar na 101,66 dolara, da bi se oko podneva naglo oporavio na 105,15 dolara, u plusu 1,18 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 2,74 dolara, na 77,11 dolara, da bi potom poskočila na 80,35 dolara, što znači da je bio u plusu 50 centi.

Tržišta su reagirala na vijesti da europski čelnici traže nove načine kako bi riješili dužničku krizu u regiji. Nakon što su prošloga vikenda predstavnici Sjedinjenih Država, Kine i drugih zemalja tražili od Europe da se odlučnije postavi u rješavanju dužničkih teškoća, europski su se dužnosnici usmjerili na jačanje 440 milijardi eura vrijednog kriznog fonda.

"Cijene su na tržištima već snažno pale i loše su vijesti već uračunate. Mislim da se razmatra mogućnost grčkog stečaja. Ima šansi da tržište više neće značajno padati, bar ne neko vrijeme", konstatirao je Christopher Bellew, naftni broker iz Jefferies Bachea, "Dionice su se stabilizirale."

Grčka, epicentar krize eurozone, pokušava osigurati novu tranšu sredstava od međunarodnih zajmodavaca, uključujući i MMF, kako bi sljedećeg mjeseca mogla podmiriti svoje obveze.

MMF je u nedjelju objavio da će se njegovi inspektori ovog tjedna vjerojatno vratiti u Atenu, nakon što su dobili pisana jamstva o novom paketu mjera štednje.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak kliznula za 74 centa, na 104,37 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIJENE NAFTE, OPEC, STEČAJ GRČKE, GRČKA, MMF, NAFTA