A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kukuriku-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Kontra' kontra Plana 21: Milanović nema pojma što je spolna orijentacija | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: 'Kontra' kontra Plana 21: Milanović nema pojma što je spolna orijentacija

"Program nas vraća u 70-te godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo ističu iz Iskoraka i Kontre"

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus


"Godinama živim s partnericom i stvarno sam se veselila izborima da se promjeni vlast i da se nas dvije možemo vjenčati! Sada sam ljuta i obje smo odlučile da nećemo uopće izaći na izbore jer nemamo za koga glasati! Voljele bi da Kontra na to javno reagira i pozove sve lezbijke da ne izađu na izbore i tako ne glasuju za nikoga jer nitko ne vrijedi ama baš ništa!"

"U posljednjih par tjedana političke stranke kao da se natječu koja će vise zgaziti ljudska prava LGBT osoba kako bi se dodvorile biračima za koje pretpostavljaju da su homofobični. To natjecanje naravno uključuje i predstavnike Vlade koji u predizborno vrijeme redovito zaboravljaju da trebaju štititi prava svih građana i građanki bez obzira na spolnu orijentaciju", poručuju iz udruga Iskorak i Kontra, podsjećajući na recentne izjave što su izlazile iz usta isturenih političkih predstavnika oporbe i opozicije.

 

Udruge naime navode da je nakon izjave ministra Vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, koji je optužio SDP da 'zagovara homoseksualne brakove i eutanaziju', uslijedila reakcija Zorana Milanovića, koji je rekao sljedeće:

- U našem Planu 21 izjasnili smo se za slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnog partnera. No, to ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera".

 

Kontra podsjeća i kako je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova bila i tema prvog Split Pride-a ove godine, ali da podršku temi i pravu na javno okupljanje LGBT osoba u Splitu nije dala ni Vlada, a ni zastupnici oporbenih stranaka, upravo radi predstojećih parlamentarnih izbora.

Ova izjava, po mišljenju Kontre i Iskoraka, je sramotna, posebice u svjetlu činjenice da SDP pripada strankama koje su se otprije javno zalagale za zaštitu prava LGBT osoba."Izjava predsjednika SDP-a, pokazuje da on, kao i kreatori programa koalicije, ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u 70-te godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo.

 

Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumačiti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba", ističu iz udruga.

 

Poručuju kako je licemjerna i izjava HNS-ove predstavnice Vesne Pusić, koja je otprije rekla da će se zalagati za gej brakove, premda program te stranke nije najavio nikakve konkretne korake u tom smjeru u posljednjih 10 godina, kao ni logičan izlazak iz koalicije s kojom ne dijeli stav oko toliko bitnog pitanja kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda.Kontra podsjeća i da je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova bila i tema prvog Split Pridea ove godine, ali da podršku temi i pravu na javno okupljanje LGBT osoba u Splitu nije dala ni Vlada, a ni zastupnici oporbenih stranaka, upravo radi predstojećih parlamentarnih izbora.

 

Prije svega moramo istaknuti da ovakav pristup smatramo podcjenjivačkim prema građanima i građankama Republike Hrvatske", kažu iz Kontre, apelirajući kod svih LGBT osoba da izađu na izbore i ponište izborne listiće jer nijedna politička stranka nema namjeru podržati njihova ljudska prava.

Također ističu da ih je na ovakav istup u javnosti ponukao mail koji je na njihovu adresu pristigao nakon spomenute Milanovićeve izjave.

"Godinama živim s partnericom i stvarno sam se veselila izborima da se promjeni vlast i da se nas dvije možemo vjenčati! Sada sam ljuta i obje smo odlučile da nećemo uopće izaći na izbore jer nemamo za koga glasati! Voljele bi da Kontra na to javno reagira i pozove sve lezbijke da ne izađu na izbore i tako ne glasaju za nikoga jer nitko ne vrijedi ama baš ništa!", stoji u tom mailu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukriku koalicija, plan 21, hns, sdp, iskorak, kontra