Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Snažan rast cijena na početku trgovanja na europskim burzama

„S obzirom na veliku nesigurnost, trenutačno ima mjesta i za optimizam i za pesimizam."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„S obzirom na veliku nesigurnost, trenutačno ima mjesta i za optimizam i za pesimizam. Optimisti su danas prevladali, nadajući se skorašnjem rješenju dužničke krize. No, na tržištu je i dalje puno zabrinutosti jer su neki ulagači skeptični prema mjerama kojima bi se trebala riješiti kriza“

Na europskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, treći dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača da će europski dužnosnici pronaći rješenje za dužničku krizu i spriječiti veće poremećaje u bankarskom sustavu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 2,2 posto, na 917 bodova, nakon što je jučer ojačao 1,8 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX i indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 1,8 i 2,7 posto.

Medijski napisi o mogućem povećanju vrijednosti europskog fonda za financijsku stabilizaciju, otpisu dijela grčkog duga i dokapitalizaciji europskih banaka potaknuli su nadu da će uskoro dužnička kriza eurozone biti savladana.

„S obzirom na veliku nesigurnost, trenutačno ima mjesta i za optimizam i za pesimizam. Optimisti su danas prevladali, nadajući se skorašnjem rješenju dužničke krize. No, na tržištu je i dalje puno zabrinutosti jer su neki ulagači skeptični prema mjerama kojima bi se trebala riješiti kriza“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Jutros su najveće dobitnice dionice banaka, koje su već dugo pod snažnim pritiskom zbog njihove izloženosti u obveznicama prezaduženih članica eurozone.

STOXX Europe 600 indeks bankarskog sektora skočio je jutros 3 posto. No, u odnosu na početak godine i dalje je na gubitku gotovo 33 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,8 posto, na 8.609 bodova, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u dvije i pol godine.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, europske burze, ftse, dax, cac, STOXX Europe 600