A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/deloitte-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Deloitte optužen za neotkrivanje prijevare | Politika+
Tvrtke

ISTRAGA: Deloitte optužen za neotkrivanje prijevare

U izvješćima Deloittea hipotekarna kompanija TBW dobro je stajala, a onda je na početku krize propala.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Najveća svjetska računovodstvena i konzultantska tvrtka Deloitte Touche Tohmatsu optužena je u ponedjeljak da nije otkrila prijevaru u reviziji poslovanja jedne od najvećih privatnih hipotekarnih tvrtki koja je propala tijekom krize na američkom tržištu hipotekarnih zajmova.

Stečajni upravitelj propale tvrtke Taylor, Bean & Whitaker Mortgage (TBW) i jedna od njezinih podružnica podnijeli su tužbu na sudu u Miamiju, ustvrdivši da su zbog tog propusta pretrpjeli gubitak od 7,6 milijardi dolara.

"Unatoč Deloitteovom stručnom znanju i ugledu jedne od četiri najveće računovodstvene tvrtke, ta su izvješća, kao i njihova ružičasta slika o TBW-u bili potpuno lažni."

Deloitte je "certificirao TBW kao solventnu, održivu kompaniju s preciznim financijskim izvješćima svake godine u razdoblju od 2001. do 2008.", navodi se u tužbi.

"Unatoč Deloitteovom stručnom znanju i ugledu jedne od četiri najveće računovodstvene tvrtke, ta su izvješća, kao i njihova ružičasta slika o TBW-u bili potpuno lažni", navodi se u tužbi.

Glasnogovornik Deloittea Jonathan Gandal nazvao je te tvrdnje "posve neosnovanima“.

Posrijedi je tek posljednja u nizu tužbi s kojima se suočavaju najveće računovodstvene tvrtke vezano s njihovom ulogom u kreditnoj krizi.

Ulagači su podigli tužbe i protiv tvrtki Pricewaterhouse Coopers, KPMG i Ernst & Young, vezano za revizijske standarde. Od njih potražuju odštetu za milijarde dolara gubitaka za vrijeme financijske krize.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

deloitte, kpmg, istraga, prijevara, tbw, Pricewaterhouse Coopers, Ernst & Young