A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-miloloza-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Miloloža: Ovo je na tragu onoga što HDZ provodi godinama! Novotny: To je neodrživ program! | Politika+
Hrvatska

VIDEO: Miloloža: Ovo je na tragu onoga što HDZ provodi godinama! Novotny: To je neodrživ program!

Donosimo reakcije na danas predstavljeni gospodarski program HDZ-a.

Piše: Ivan Klarić, Ilijana Grgić. Snimka: PolitikaPlus TV

Predsjednik Vijeća članica HUP-a i predsjednik Uprave Munje Ivan Miloloža komentirao je za PolitikuPlus gospodarski program kojeg je danas predstavio vrh HDZ-a na čelu s predsjednicom te stranke Jadrankom Kosor.

 

MILOLOŽA: Teško je unaprijed davati bilo kakav komentar, ali mislim da je ovo program na istoj razini programa Vlade u zadnjih nekoliko godina.

- Teško je unaprijed davati bilo kakav komentar, ali mislim da je ovo program na istoj razini programa Vlade u zadnjih nekoliko godina, kazao je Miloloža.

 

>> HDZ predstavio gospodarski program: Ustavom ćemo ograničiti deficit!

 

- To je zadržavanje statusa quo, koji je neodrživ, to je više politika nego ekonomija i to je najveći grijeh naših političkih elita, koji više naznaku stavljaju na politiku, nego na ekonomiju, komentirao je plan HDZ-a ekonomski analitičar Damir Novotny. Dodaje da se od Vlada se u cijeloj Europi očekuje da kreiraju politike koje će poticati zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta te gospodarski rast. Znači sve ono što bi nas dovelo do ubrzavanja oporavka.

 

NOVOTNY: To je zadržavanje statusa quo, koji je neodrživ, to je više politika nego ekonomija i to je najveći grijeh naših političkih elita, koji više naznaku stavljaju na politiku, nego na ekonomiju.

- Iz kontakata s ljudima iz mnogih poduzeća, mogu vam reći kako ljudi očekuju više poštivanja u smislu iznošenja stvarnih činjenica. Političke elite ne razumiju što se događa, jer ne smije se političko tijelo zavaravati nekim pričama koje se neće ostvariti, a to će sve na kraju rezultirati problem velike apstinencije birača, zaključuje Novotny.

Miloloža i za program Kukuriku koalicije kaže da je nešto što se u Hrvatskoj ponavlja već godinama.


- U suštini većina toga je u redu, ali previše je najava kako će nešto učiniti a nigdje nema kako to i na koji način napraviti. Dakle, nigdje nema navedeno kako, primjerice, provesti industrijalizaciju, upozorava  Miloloža. Posebno se osvrnuo na izjavu predsjednika SDP-a i potencijalno budućeg premijera Zorana Milanovića, koji je na pitanje novinara što će poduzeti s preglomaznom javnom upravom, izjavio da neće biti masovnog otpuštanja zaposlenih, nego će se uvesti kriteriji za efikasnost - pa tko ne bude to mogao pratiti, morati će otići.

 

SEVER: HDZ je sastavio sustav društveno poželjnih poruka, koje su ugodne za uho, ali trebali su do izbora reći na koji način ih ostvariti. Primjerice, potpore kod zapošljavanja.

- To je čisto politikanstvo, politička izjava s kojima SDP želi birače osvojiti s pričom kako se neće dirati prevelika javna uprava koja je veliki problem ove zemlje i koja je, jednim dijelom, kriva za ekonomske probleme Hrvatske. Jer, ako se ne riješi problem prevelikog broja zaposlenih u javnom sektoru, Hrvatska ne može ići naprijed, zaključuje Miloloža.

 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da bi volio da su taj program dali napismeno.

 

- Doslovno bi volio da su ga napisali. I za njih vrijedi ono što sam rekao kod SDP-ovog plana. Trebali su nam ponuditi konkretna rješenja s rokovima. HDZ je sastavio sustav društveno poželjnih poruka, koje su ugodne za uho, ali trebali su do izbora reći na koji način ih ostvariti. Primjerice, potpore kod zapošljavanja, kako će namaknuti sredstava za to, kada se sada za mirovine, za zdravstvo razlika isplaćuje iz državnog proračuna, kaže Sever.

 

STOJIĆ: To se nama šta puno komentirati, po ovome na prvi pogled dominira nježnija strana fiskalne konsolidacije koju će nakon izbora morati učiniti bilo koja Vlada.

- To se nama šta puno komentirati, po ovome na prvi pogled dominira nježnija strana fiskalne konsolidacije koju će nakon izbora morati učiniti bilo koja Vlada, komentar je Hrvoja Stojića, glavnog ekonomskog analitičara Hypo Alpe Adria Banke.

 

LOVRIĆ: Pozdravljam najavljenu mjeru po kojoj bi se za male poduzetnike s ukupnim prometom nižim od 2,5 milijuna kuna uvelo plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

 

Na HDZ-ove najave da će predložiti ustavne izmjene kojima će se ograniči deficit, Stojić ističe kako bi to mogao biti dobar potez.

 

- To je dobra stvar, zato što na neki način pojačava politički trošak , onome tko se ne drži ustava. To je najbolji argument, zaključuje Stojić.

 

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u, pozdravio je gospodarske ideje iz danas predstavljenog izbornog program Hrvatske demokratske zajednice, posebice najavljenu mjeru po kojoj bi se za male poduzetnike s ukupnim prometom nižim od 2,5 milijuna kuna uvelo plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

Lovrić drži kako je to "jako dobra mjera" jer će država, ustvrdio je, brinući o svojim novcima voditi brigu o cijelom pravnom poretku u kulturi plaćanja.

Dobrim korakom ka rješavanju jednog od najvećih problema malih poduzetinka, onog s 'kulturom neplaćanja', smatra i donošenje Zakona o rokovima plaćanja.

Pozdravio je i mjeru koja bi odgovarala poduzetnicima u smanjivanju troškova zapošljavanja, oslobađanje novozaposlenih od plaćanja zdravstvenog doprinosa za prvo zaposlenje u prvih 18 mjeseci, kao i oslobađanje plaćanja polovine doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu tijekom prvih godinu i pol zaposlenja.

Lovrić, među ostalim, pozitivnom smatra i najavu da bi se prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a udvostručio sa sadašnjih 85 tisuća na 170 tisuća kuna, no upozorava kako se paralelno mora pojačati kvaliteta nadzora ne bi li se spriječila siva ekonomija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, DAMIR NOVOTNY, ivan miloloža, izbori, gospodarski program, hdz