A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-008.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Italiji i Španjolskoj uspjelo prikupiti nova zaduženja, ali uz znatno više kamate | Politika+
Mojbiz

(NE)POVJERENJE: Italiji i Španjolskoj uspjelo prikupiti nova zaduženja, ali uz znatno više kamate

Italija ima drugi najviši dug u eurozoni mjereno udjelom u BDP-u, nakon Grčke.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Italija i Španjolska uspjele su prikupiti svjež novac na aukcijama održanim u utorak, ali uz više troškove zaduživanja. Italija ima drugi najviši dug u eurozoni mjereno udjelom u BDP-u, nakon Grčke, a u utorak je uspjela prikupiti 14,5 milijardi eura aukcijama kratkoročnih dužničkih papira, ali uz višu cijenu zaduživanja.

ITALIJA je prodala  i 3,5 milijardi eura obveznica bez kupona, koje dospijevaju na naplatu 2013., uz prinos od 4,51 posto, naprema 3,41 posto koliko je iznosio na posljednjoj takvoj aukciji.

Ministarstvo je prodalo trezorske zapise s rokom dospijeća od šest mjeseci u vrijednosti osam milijardi eura, ali uz kamatnu stopu od 3,07 posto. Na prošloj sličnoj aukciji kamata je iznosila 2,14 posto.

Prodano je i 3,5 milijardi eura obveznica bez kupona, koje dospijevaju na naplatu 2013., uz prinos od 4,51 posto, naprema 3,41 posto koliko je iznosio na posljednjoj takvoj aukciji.

Prodajom trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca prikupilo je pak tri milijardi eura uz prinos od 1,8 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego prošli put.

U utorak je i Španjolska održala dvije aukcije kratkoročnih dužničkih papira i također je bila prisiljena platiti višu cijenu za prikupljene ukupno 3,2 milijarde eura. Ministarstvo je prodalo trezorske zapise s rokom dospijeća od tri mjeseca za 1,6 milijardi eura uz prinos od 1,7 posto. Na posljednjoj sličnoj aukciji prinos je iznosio 1,4 posto.

Prodano je 1,62 milijarde eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest mjeseci, s prinosom od 2,7 posto. U kolovozu prinos je iznosio 2,2 posto.

Potražnja za tromjesečnim zapisima bila je više nego dvostruko veća od ponude dok je u slučaju šestomjesečnih zapisa nadmašila ponudu više od četiri puta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, italija, kamate, vrijednosni papiri, obveznice, eurozona