Hrvatska

HRVATSKA BEZ UGLEDA?: Ništa ne činimo na brendiranju Hrvatske, o nama pričaju Haag, Beograd, špijuni...

Skoko: Iako u istraživanju o ugledu nismo obuhvaćeni, to ne opravdava naš nerad.

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Ivan Klarić

Kanada je zemlja koja uživa najbolji ugled u svijetu, po američkom godišnjem istraživanju o reputaciji pedeset zemalja svijeta u 2011. objavljenoj u utorak. Ono što je najveće iznenađenje je, da na ovom popisu pedeset zemalja s najboljim ugledom, Hrvatske - nema! Je li možda i bolje da nisu obuhvaćene sve zemlje, jer tko zna gdje bi se Hrvatska našla, ako uopće nije bila zanimljiva autorima istraživanja? 

>>Kanada je zemlja s najboljim ugledom, Hrvatske nema na popisu

'Za razliku od razvijenih država i onih koji to teže postati, koje su shvatili kako je upravljanje vlastitim brendom jedan od državnih prioriteta, Hrvatska gotovo ništa ne čini po pitanju vlastitog brendiranja, osim ulaganja u turističku promociju i nešto malo u gospodarsku, preko HGK.'

Božo Skoko, hrvatski stručnjak za brendiranje države i autor knjige "Država kao brend" objašnjava da je u ovom istraživanju riječ o metodološkoj pogrešci te da Hrvatska jednostavno nije obuhvaćena ovim istraživanjem, kao i niz drugih manjih država.

- Teško je povjerovati da Hrvatska ima gori imidž od Irana i Iraka. Naprotiv, Hrvatska proteklih godina u sličnim istraživanjima kotira relativno dobro, iako gotovo nema nikakve sustavnosti u upravljanju vlastitim identitetom i imidžom. Za razliku od razvijenih država i onih koji to teže postati, koje su shvatili kako je upravljanje vlastitim brendom jedan od državnih prioriteta, Hrvatska gotovo ništa ne čini po pitanju vlastitog brendiranja, osim ulaganja u turističku promociju i nešto malo u gospodarsku, preko HGK, kaže Skoko, ističući da onda nije čudno da ostajemo izvan margina ovakvih istraživanja.


- I onda nam se dogodi, da uz sve prednosti koje imamo, poput očuvane prirode, raznolikosti, bogatog kulturnog nasljeđa i relativno dobre kvalitete življenja, budemo potpuno zaboravljeni u relevantnim svjetskim istraživanjima. Proteklih godina smo imali više sreće nego strategije, pa su nas svjetski mediji sustavno hvalili. Naime, svi su u potrazi za nečim novim, originalnim, očuvanim, drugačijim..., napominje Skoko i tvrdi da su mediji zasićeni tradicionalnim destinacijama, doslovce otkrili Hrvatsku, koja im je cijelo vrijeme bila tu nadomak, ali ju uopće nisu percipirali, jer su bili zaokupljeni onim državama koje su radile bolje međunarodne odnose s javnošću i promociju.

 

'Proteklih godina smo imali više sreće nego strategije, pa su nas svjetski mediji sustavno hvalili. Naime, svi su u potrazi za nečim novim, originalnim, očuvanim, drugačijim...'

- Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska nekoliko godina zaredom, u različitim izborima, birana kao najpoželjnija svjetska turistička destinacija. Međutim, pitanje je koliko smo iskoristili i opravdali tu laskavu titulu. Po kvaliteti življenja, koje vodi računa i o podneblju, klimi i prirodi, ali i o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, prije tri godine smo bili na visokom 18 mjestu. A onda smo pali u zaborav, napominje Skoko, koji smatra da je žalosno da to trebaju sporadično otkrivati drugi, umjesto da sami o sebi ispričamo priču i predstavimo se svijetu.

- Staro pravilo u brendiranju destinacija kaže - ako vi ne ispričate priču o sebi, ispričat će netko drugi. A taj drugi nužno ne mora biti dobronamjeran. Uistinu, o nama su pričali priče kojekakve svjetske
financijske institucije, Haaški sud, Bruxelles, Beograd, inozemni špijunski i lobistički krugovi, dobronamjerni i manje dobronamjerni mediji, zaključuje Skoko uz napomenu da je vrijeme da uzmemo sudbinu u svoje ruke i predstavimo se konačno u pravom svjetlu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kanada, država kao brand, brandiranje, božo skoko, istraživanje, hrvatska, ugled