Hrvatska

U SABORU: Karamarko: Za istrage komunističkih zločina nema konsenzusa

"Do ove vlade vladala je neosjetljivost za rješavanje tih pitanja"

FOTO: Tomislav Karamarko
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko upozorio je danas u Sabor na nedostatak političke volje i konsenzusa oko istraga vezanih za komunističke zločine.

Na pitanje HDZ-ovca Ivana Bagarića dokle se stiglo sa tim istragama, Karamarko je kazao da je istrage započela upravo aktualna vlada, a učinjeno je 1300 obavijesnih razgovora, no dodao je i da "to sve ne može jedna stranka sama".

"Do ove vlade vladala je neosjetljivost za rješavanje tih pitanja", ocijenio je Tomislav Karamarko.

Nevia Šetića (HDZ) zanimao je slučaj predsjednika županiskog odbora SDP-a Istarske županije "čija je supruga punila njegov tekući račun ukradenim novcem vatrogasne zajednice, a da on za to navodno nije znao", zapitavši ministra Karamarka može li samo supruga za to odgovarati.

Ministar Karamarko je potvrdio da je u tom predmetu podnesena prijava protiv jedne osobe.

"Ovdje je jako naglašena moralna odnosno nemoralna sfera cijelog slučaja", ocijenio je Karamarko.

Silvana Hrelju (HSU) zanimalo je mogu li umirovljenici raditi povremene poslove bez plaćanja doprinosa ili ne, s obzirom na to da je u praksi bilo kažnjavanja takvih poslodavaca.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač podsjetio je kako je 1. siječnja 2009. na snagu stupio Zakon o doprinosima kojim je definirano što se sve odnosi na plaćanje poreza i doprinosa.

"Ako je bilo tko neopravdano tretiran od inspekcijskog nadzora i platio kaznu može u postupku tražiti odgovarajuća druga rješenja", rekao je Popijač.

Zlatko Koračević iz HNS-a zapitao je o ulozi Jadranke Kosor u procesu "isporuke INA-e MOL-u", a ona mu je odgovorila da zastupnik koji dolazi iz HNS-a, čiji je čelnik suočen "s brojnim moralnim i kaznenim problemima, a pri tome nema hrabrosti odstupiti sa mjesta predsjednika stranke, ne bi trebao postavljati pitanje o moralu". Što se tiče INA-e, traju istrage, koje ne vodite vi nego nadležna tijela, poručila je Kosor.

Kako možete za odgovornost pitati vi koji koji ste bili u vladi i prodali INA-u za beznačajan novac, zapitala je.

SDP-ovka Romana Jerković upitala je premijerku kako to da sada vlada najavljuje tretiranje neisplate plaća kao kazneno djelo dok prije dvije godine nije prihvatila istovjetni SDP-ov prijedlog.

"Pitanje postavite svom koalicijskom partneru, čija tvrtka Coning ne isplaćuje plaće i kasne po šest, sedam mjeseci", poručila je Kosor.

Premijerka Kosor je prozvala Jerković zbog supruga koji je, kako je kazala, u Rijeci imao u najmu prostor grada Rijeke "za koji nije plaćao sve što je trebao plaćati".

"A onda mu je grad Rijeka u kojoj je na vlasti SDP oprostio sve te dugove zato što ste vi članica SDP-a", poručila je Kosor.

"Možete vi kucati na vrata SDP-a koliko hoćete, dok vam ne otpadne ruka, jer tu nema kriminala", poručio je SDP-ovac Marin Jurjević premijerki Jadranki Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

coning, jadranka kosor, aktualni sat, sabor, tomislav karamarko