A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-sabor-106.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDZ-ov put do izborne pobjede: U očekivanju čuda koje (ne)će doći | Politika+
Hrvatska

IZBORNA SLAGALICA: HDZ-ov put do izborne pobjede: U očekivanju čuda koje (ne)će doći

Puhovski: Ono što HDZ jedino može napraviti je da spriječi apsolutnu pobjedu Kukuriku koalicije, koja bi za hrvatsku demokraciju bila loša.

Piše: Ivan Klarić


ŽARKO PUHOVSKI: "Ono što HDZ jedino može napraviti je da spriječi apsolutnu pobjedu Kukuriku koalicije, koja bi za hrvatsku demokraciju bila loša, jer bi sva vlast bila u njihovim rukama."

Kukuriku koalicija ima 37,2 posto, a HDZ 20,1 posto potpore birača. Rezultati su to najnovijeg istraživanja agencije Ipsos puls. Glavno pitanje koje se nameće je - može li HDZ sustići prednost od 17 posto? Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da bi to bilo ravno - čudu.

- Ono što HDZ jedino može napraviti je da spriječi apsolutnu pobjedu Kukuriku koalicije, koja bi za hrvatsku demokraciju bila loša, jer bi sva vlast bila u njihovim rukama. S druge strane, apsolutna pobjeda Kukuriku koalicije bila bi dobra, jer njima za formiranje vlasti ne bi trebale manje stranke koje nerijetko u takvim situacijama traže previše i stvaraju probleme u funkcioniranju Vlade i Sabora, kaže Žarko Puhovski, napominjujući da u ovakvim situacijama uvijek treba ostaviti prostora za iznenađenja, ali da, objektivno, HDZ ima kudikamo manje šanse za pobjedu od Kukuriku koalicije.


S druge strane, politički analitičar Davor Gjenero kaže da prednost Kukuriku koalicije neće biti tolika kao što to pokazuje ovo zadnje istraživanje.


DAVOR GJENERO: Pozivanje Jadranke Kosor na Franju Tuđmana je očekivan potez, jer je za birače HDZ-a Franjo Tuđman brand i spominjajući Tuđmana Jadranka Kosor motivira svoje birače.

- Ovo istraživanje metodološki nije do kraja precizno, a u nekim jedinicama čak i podcjenjuje snagu HDZ-a, upozorava Gjenero i napominje da je manevarski prostor za bilo kakvu žustriju predizbornu kampnju HDZ-u dosta uzak.

- S jedne strane moraju motivirati svoje birače da izađu na izbore, ali istovremeno postoji bojazan da će na taj način, oštrom kampanjom, motivirati birače suparničke strane. Recimo, dobar primjer kampanje od strane HDZ-a je verbalni sukob na relaciji Kosor-Josipović koji je sigurno 'probudio' birače te stranke. Na tragu toga je i ponovni ulazak Tomislava Kartamarka u HDZ, što je svakako dobar put, ali to nije dovoljno, kaže Gjenero i tvrdi da spominjanje Franje Tuđmana od strane Jadranke Kosor također dobar primjer promišljene kampanje.


KREŠIMIR MACAN: HDZ nema dovoljno vremena niti dovoljno rezultata da bi sustigao toliku prednost... A, broj neodlučnih birača nije toliki i to pokazuju sve relevantne ankete. Dakle, nemoguća opcija!

- Pozivanje Jadranke Kosor na Franju Tuđmana je očekivan potez, jer je za birače HDZ-a Franjo Tuđman brand i spominjajući Tuđmana Jadranka Kosor motivira svoje birače. Pogotovo izjavama u kojima tvrdi da je današnji HDZ na identičnim mukama kao Tuđman početkom 90-ih, kada su ih, kako kaže Jadranka Kosor, svi željeli uništiti, napominje Gjenero.

- No, otegotna okolnost za HDZ su crni fondovi, afera koja je svom silinom izašla u medije i koja je, očito, bila izravno uperena protiv predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, napominje Gjenero i ističe da na ovim izborima HDZ ipak ima nešto skromniji interes.


- Njihov cilj je da iz izbora izađu kao pojedinačno najjača stranka, što im i nije ugroženo. Takav status će im osigurati političko preživljavanje slijedeće četiri godine, što će svakako iskoristiti za konsolidaciju i nužne promjene, jasno će Gjenero i ističe da nestvaranje parlamentarne većine ne bi bio niti će biti veliki udarac za HDZ, pogotovo ako i na ovim izborima HDZ osvoji isti ili približan broj zastupnika, jasno će politički analitičar.


GJENERO: Njihov cilj je da iz izbora izađu kao pojedinačno najjača stranka, što im i nije ugroženo.

Vodeći stručnjak za politički marketing Krešimir Macan također kaže da je sasvim jasno da HDZ  ne može sustići prednost Kukuriku koalicije.

- Ne, to jednostavno nije moguće i to iz dva razloga. HDZ nema dovoljno vremena niti dovoljno rezultata da bi sustigao toliku prednost, jasno će Macan napominjujući da bi HDZ jedinu nadu imao kada bi u Hrvatskoj u ovom trenutku bilo 30 posto neodlučnih birača.


- A, broj neodlučnih birača nije toliki i to pokazuju sve relevantne ankete. Dakle, nemoguća opcija, kaže na kraju Macan.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, IZBORI, KREŠIMIR MACAN, DAVOR GJENERO, ŽARKO PUHOVSKI