A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/nyse-321.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: cijene dionica pale, nakon tri dana rasta | Politika+
Burze

BURZE: Wall Street: cijene dionica pale, nakon tri dana rasta

Nakon tri dana rasta, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, posebice u rudarskom i energetskom sektoru

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon tri dana rasta, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, posebice u rudarskom i energetskom sektoru, jer se ulagači plaše da bi europska dužnička kriza mogla izazvati novu recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

 

Dow Jones indeks oslabio je 179 bodova, ili 1,61 posto, na 11.010 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,07 posto, na 1.151 bod, a Nasdaq indeks 2,17 posto, na 2.491 bod.

 

Nekoliko članica eurozone smatra da bi banke trebale podnijeti veće gubitke na grčkim obveznicama, no Francuska i Europska središnja banka tome se protive.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones indeks skočio je više od 120 bodova, nakon što je objavljeno da su u kolovozu nove narudžbe za trajnim proizvodima u američkoj industriji pale 0,1 posto, znatno manje nego što se očekivalo.

 

No, u drugom dijelu trgovanja ti su dobici smanjeni, da bi u posljednjih sat vremena cijene dionica oštro pale jer su splasnula očekivanja da će europska dužnička kriza biti riješena onoliko brzo koliko su se ulagači nadali.  Njemačka kacelarka Angela Merkel kazala je da bi možda trebalo ponovno pregovarati o uvjetima drugog paketa pomoći Grčkoj. Nekoliko članica eurozone smatra da bi banke trebale podnijeti veće gubitke na grčkim obveznicama, no Francuska i Europska središnja banka tome se protive.

 

U četvrtak će, pak, njemački parlament glasovati o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize, dok će inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a ovih dana provjeriti je li Grčka ispunila zadane uvjete za dobivanje nove financijske pomoći koja bi tu članicu eurozone spasila od bankrota.

 

U četvrtak će, pak, njemački parlament glasovati o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize, dok će inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a ovih dana provjeriti je li Grčka ispunila zadane uvjete za dobivanje nove financijske pomoći koja bi tu članicu eurozone spasila od bankrota. Od početka ovoga tjedna cijene su dionica snažno rasle upravo zahvaljujući nadi da će Grčka izbjeći bankrot i da će europski dužnosnici konačno usuglasiti način borbe protiv dužničke krize.

 

„Tržište posljednjih dana reagira na svaku vijest, glasinu ili aluziju u vezi dužničke krize. Možda je uspon cijena otišao predaleko jer su se ulagači nadali nekom brzom dogovoru. No, postaje sve jasnije da će proces dogovaranja potrajati“, kaže Joseph Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

 

Strahovanja ulagača da će dužnička kriza izazvati novu recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima, a time i slabljenje potražnje za sirovinama, izazvala su jučer pad cijene nafte za više od 3, a bakra za više od 5 posto.

 

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora potonuo je 4,5, a energetskog 3 posto.

 

Tržište posljednjih dana reagira na svaku vijest, glasinu ili aluziju u vezi dužničke krize. Možda je uspon cijena otišao predaleko jer su se ulagači nadali nekom brzom dogovoru. No, postaje sve jasnije da će proces dogovaranja potrajati

 

„Radi se o strahu od usporavanja rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva. Zbog toga se ulagači usmjeravaju na sigurnije investicije, kao što je dolar, a to ruši cijene sirovina“, objašnjava Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki John Thomas Financial.

 

Premda znatno manje, pale su i cijene dionica u ostalim sektorima, pa je jučer samo 13 dionica sadržanih u S&P 500 indeksu dobilo na vrijednosti. Na Wall Streetu je odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 5 naprema 1. Kako se bliži kraj tromjesečja, sve je jasnije da će ovaj kvartal ulagači nastojati što prije zaboraviti. Od početka trećeg tromjesečja S&P 500 indeks izgubio je 12,8 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od vrhunca financijske krize u četvrtom tromjesečju 2008. godine, kada je potonuo 22,6 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,44 posto, na 5.217 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,89 posto, na 5.578 bodova, a pariški CAC 0,92 posto, na 2.995 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trgovanje, nasdaq, dow jones