A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/TERORIZAM-SAD-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Uhićen muškarac zbog planiranja napada na Pentagon i Kongres | Politika+
Svijet

TERORIZAM: Uhićen muškarac zbog planiranja napada na Pentagon i Kongres

Amerikanci uhitili sljedbenika AL Kaide kojeg sumnjiče da je namjeravao plastičnim eksplozivom oštetiti ili razoriti Pentagon i Kongres u Washingtonu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Rueters

Američke vlasti uhitile su u srijedu američkog državljanina, sljedbenika Al Kaide, kojeg sumnjiče da je namjeravao plastičnim eksplozivom postavljenim u bespilotne zrakoplove oštetiti ili razoriti Pentagon i Kongres u Washingtonu.

 

Američki državljanin, 26-godišnji Rezwan Ferdaus osumnjičen je i da je tehničkim sredstvima pokušao pomoći Al Kaidi izvesti napad na američke vojnike u inozemstvu, a uhićen je u Framinghamu u blizini Bostona nakon višemjesečnog tajnog praćenja.

 

Tijekom 2011. agentima se povjerio da želi organizirati napad na Pentagon i Kongres. Prema kaznenoj prijavi planirao je napasti Pentagon malim zrakoplovom punim eksplozivom navođenim GPS uređajem, a napad je kasnije odlučio proširiti i na Kongres. Zrakoplovi su bili dovoljno veliki da nose smrtonosni teret.

 

Državna odvjetnica u Bostonu Carmen Ortizt rekla je da Ferdaus dugo planirao počiniti nasilna djela protiv SAD-a, uključujući napade na Pentagon i Kongres ali da je taj plan osujećen, zahvaljujući radu FBI-a i brojnih drugih agencija. "Naš glavni cilj je zaštiti naciju od terorizma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti", rekla je tužiteljica i dodala da javnost treba razumjeti kako Ferdausovo ponašanje nije odraz određene kulture, zajednice ili vjere.

 

Ferdaus, koji je diplomirao fiziku na sveučilištu Northeastern u Bostonu počeo je planirati "džihad" protiv SAD-a početkom 2010. Navodno je preinačio mobitele koji su trebali poslužiti kao prekidači za detoniranje eksploziva te ih predao prikrivenim FBI-ovim agentima kojima je povjerovao da su pripadnici Al Kaide. Kad su mu na sastanku u lipnju 2011. slagali da je jedan njegov mobitel bio dio bombe koja je u Iraku ubila tri američka vojnika i ranila ih četiri ili pet, navodno je kazao "Upravo je to ono što sam htio".

 

Tijekom 2011. agentima se povjerio da želi organizirati napad na Pentagon i Kongres. Prema kaznenoj prijavi planirao je napasti Pentagon malim zrakoplovom punim eksplozivom navođenim GPS uređajem, a napad je kasnije odlučio proširiti i na Kongres. Zrakoplovi su bili dovoljno veliki da nose smrtonosni teret.

 

Ferdaus je provodeći "korak po korak" svoj zločinački naum otputovao u Washington kako bi fotografirao mete napada i pronašao mjesto s kojeg će lansirati svoje ubojite letjelice.

 

Uhićen je kratko nakon što su ga tajni agenati opskrbili raznim oružjem, uključujući i eksploziv, granate i jurišne puške AK-47 koje je zaključao u kontejneru. No, javnost nije bila u opasnosti jer je oružje bilo pod nadzorom FBI-a. Proglasi li ga sud krivim prijeti mu višegodišnja kazna zatvora zbog pomaganja stranima teroristima, pokušaja napada na zgrade u vlasništvu SAD-a i pokušaja napada na nacionalnu obranu. O krivnji bi se trebao izjasniti u ponedjeljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

al Kaida, terorizam, sad