A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/TRGOVINE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sabor: HSS nesklon promjenama Zakona o trgovini | Politika+
Hrvatska

ZAKON O TRGOVINI: Sabor: HSS nesklon promjenama Zakona o trgovini

Saborski Klub HSS-a nije se danas složio s vladinim prijedlogom izmjena Zakona o trgovini

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski Klub HSS-a nije se danas složio s vladinim prijedlogom izmjena Zakona o trgovini, ističući kako je temelj za njegovo donošenje odluka Ustavnog suda „koja pogoduje krupnom kapitalu, a ide na štetu hrvatskih radnika“.

 

Postaje li Ustavni sud zakonodavac u Republici Hrvatskoj, zapitala se HSS-ovka Marijana Petir dodajući kako ta odluka ide na štetu 200 tisuća radnica kojima se brani da „nedjeljom budu zajedno sa svojim obiteljima“.

 

Damir Kajin (IDS) zastupa stav da se trgovcima koji uredno plaćaju svoje radnike i obveze prema državi dopusti da rade kada to žele, pa i nedjeljom i blagdanima, „po načelu plati pa radi“.

 

HSS se, kako je kazala, vodi činjenicom da je Hrvatska zemlja kršćanskih vrijednosti i tradicije, te se stoga zalaže za slobodnu nedjelju zaposlenih u trgovini. Podsjetila je kako udio zaposlenih u trgovini iznosi 17,3 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj, dodajući kako velik broj njih radi svih sedam dana u tjednu.

 

Klub HDSSB-a oštro se usprotivio donošenju tog zakona po hitnom postupku. Ovaj zakon treba ići u drugo čitanje, jer ne rješava osnovne probleme gospodarstva, trgovine, potrošača i zaposlenih, mišljenja je HDSSB-ovac Zoran Vinković ističući kako se posebno protivi radu nedjeljom i blagdanima kada bi „majke trebale biti s obiteljima“.

 

HDSSB-ovac : Zoran Vinković ističući kako se posebno protivi radu nedjeljom i blagdanima kada bi „majke trebale biti s obiteljima“.

 

Od odluke Ustavnog suda protekle su dvije godine, pa čemu onda hitnost, zapitao se. Zakon, po njegovom mišljenju, ne ulazi u stvarno rješavanje problema zaposlenih u trgovini kao i potrošača. Klub SDP-a mišljenja je kako tim zakonom neće biti riješeni problemi malih plaća zaposlenih u trgovini, prekovremenih neplaćenih sati i noćnog rada. SDP-ovka Gordana Sobol zatražila je da rezultat tog zakona bude učinkovitija organizacija inspekcijskih službi. Ako su državni inspektorati mogli kontrolirati radno vrijeme trgovaca, mogli bi kontrolirati visine plaća, doprinosa i plaćanja prekovremenih sati radnika, mišljenja je Sobol.

 

Izmjene zakona podržao je HDZ čiji su zastupnici isticali nužnost poštivanja odluke Ustavnog suda. „Zakonom iz 2008. stvoren je pravni temelj za funkcioniranje i razvoj trgovine, ocijenio je u ime HDZ-a Krešo Filipović.

 

Damir Kajin (IDS) zastupa stav da se trgovcima koji uredno plaćaju svoje radnike i obveze prema državi dopusti da rade kada to žele, pa i nedjeljom i blagdanima, „po načelu plati pa radi“.

 

„Radnika treba platiti, to treba biti princip, a trgovinu treba pustiti da radi, moramo pustiti ljude da rade ili ćemo propasti“, poručio je Kajin, ističući razlike između kontinentalnog dijela i turističkih destinacija gdje bi trgovine, tvrdi, morale raditi stalno. Na njegove navode kako, u teškoj gospodarskoj situaciji, nije dobro da rade samo javne službe te „popovi“, reagirao je HDZ-ovac Stjepan Milinković. „Nisu to popovi već svećenici koji vrše službu Božju, propovjedaju ljubav i zajedništvo, za razliku od vas koji udarate gdje i koga stignete i pozivate u šumu. Maknite se malo iz te šume i za promjenu odite kod Jamba koji je jučer pozivao na branje mandarina“, poručio je Kajinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klubovi zastupnika, sabor, trgovci, rad nedjeljom