Tvrtke

SUD: Reebok plaća 26 milijuna dolara u nagodbi za tužbu zbog lažnog oglašavanja

Zbog tvrdnji da "obuća za poboljšanje tonusa mišića" pomaže onima koji je nose da brže dođu u formu.

Piše: Hina/Reuters

Tvrtka Reebok International Ltd pristala je platiti 25 milijuna dolara u nagodbi za tužbu zbog svojih neutemeljenih tvrdnji da njezina "obuća za poboljšanje tonusa mišića" pomaže onima koji je nose da brže dođu u formu, priopćilo je u srijedu Američko savezno trgovinsko povjerenstvo (FTC).

URED ZA ZAŠTITU POTROŠAČA: "Dobili smo pritužbe potrošača. Mi gledamo televiziju. Mi čitamo novine... Bez rada i znoja nema zdravog tijela u dobroj formi."

Novčani iznos od nagodbe bit će potrošen za vraćanje novca potrošačima. Važan dio ponude Reeboka su sporne tenisice koje imaju zaobljene potplate. Prema tvrdnjama Reeboka iznesenim u brojnim reklamama, ta obuća zbog svoje nestabilnosti potiče snažniji rad mišića, 11 do 28 posto više od običnih tenisica. FTC je naveo da se te tvrdnje ničime ne mogu potkrijepiti.


"Ipak, Reebok je povukao te reklame negdje usred naše istrage", rekao je David Vladeck, čelnik FTC-ovog Ureda za zaštitu potrošača.

"Dobili smo pritužbe potrošača. Mi gledamo televiziju. Mi čitamo novine", kazao je Vladeck. "Bez rada i znoja nema zdravog tijela u dobroj formi", istaknuo je.

Prema nagodbi, tvrtka u svojim reklamnim kampanjama više ne smije bez znanstvenih dokaza tvrditi da njezine tenisice jačaju mišiće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LAŽNO OGLAŠAVANJE, MARKETING, ZAŠTITTA POTROŠAČA, REEBOK