Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Odluka njemačkog parlamenta smirila investitore

„Imamo prekomjernu reakciju tržišta i u jednom i u drugom smjeru na bilo kakvu novu vijest iz eurozone.“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki terminski indeksi danas su porasli, nakon što je njemački parlament odobrio jačanje europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), ublaživši strah investitora od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones terminski indeks oko 13,30 sati bio je na dobitku 99 bodova, a tehnološki Nasdaq 23 boda.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u plusu 10,6 bodova, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

„Imamo prekomjernu reakciju tržišta i u jednom i u drugom smjeru na bilo kakvu novu vijest iz eurozone.“

Njemački parlament velikom većinom glasova usvojio je danas predložene izmjene europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF), kojim eurozona pokušava riješiti dužničku krizu.

Nove smjernice investitorima će stići od današnjih makroekonomskih objava. Očekuje se druga procjena američkog ministarstva trgovine o bruto domaćem proizvodu za drugo ovogodišnje, te podaci ministarstva rada o broju novih nezaposlenih u proteklome tjednu u SAD-u.

Ipak, izgledan je nastavak cjenovne volatilnosti na tržištu, budući da sudionici reagiraju na svaki naslov u medijima vezan uz eurozonu i rješavanje grčke dužničke krize.

„Imamo prekomjernu reakciju tržišta i u jednom i u drugom smjeru na bilo kakvu novu vijest iz eurozone“, ističe Kim Caughey Forrest, analitičarka pri Fort Pitt Capital Groupu.

Na europskim burzama cijene dionica porasle nakon rezultata glasovanja u njemačkom parlamentu, no potom su oslabile, jer su investitori uglavnom očekivali takav rezultat.

Trenutno je londonski Ftse na gubitku 0,7 posto, na 5.180 bodova, frankfurtski DAX 0,13 posto, na 5.570 bodova, dok je pariški CAC u plusu 0,08 posto, na 2.997 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, eurozona, efsf, s&p 500, dow jones, nasdaq, svjetska tržišta, wall street, Kim Caughey Forrest