A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zarko%20puhovski.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Žarko Puhovski: Optužnice koje je Srbija dostavila Hrvatskoj su glupe | Politika+
Crna kronika

MIŠLJENJE: Žarko Puhovski: Optužnice koje je Srbija dostavila Hrvatskoj su glupe

Prema informaciji iz srpskog Tužiteljstva, do sada između Beograda i Zagreba razmijenjena 52 sudska predmeta za optužene zbog ratnog zločina.

FOTO: Žarko Puhovski
Piše: PolitikaPlus

‘Neshvatljivo je to što je netko u Srbiji, jednostavno fotokopirao potpuno nepismene i glupe optužnice iz 90-ih i bez redigiranja poslao ih u Zagreb. Naravno da je to došlo kao as na jedanaest ‘domoljubnoj’ kampanji Zagreba. Međutim, velika je šteta što zbog toga neće odgovarati ratni zločinci, niti će nevini dobiti priliku oprati se’, rekao je za beogradski Blic politički analitičar Žarko Puhovski, povodom odluke Vlade Hrvatske o donošenju zakona kojim se poništavaju pravni akti bivše JNA, SFRJ i Srbije.

 

>> Josipović protiv HDZ-ovog Zakona o ništetnosti: Neće se moći provesti

 

>> Kosor: Zakon o ništavnosti optužnica nismo donijeli zbog izbora

 

>> Odvjetnici: Nema pravne osnove za zakon kojim bi Kosor poštedjela Šeksa od srpskih optužnica

 

>> Čičak: Hrvatska i Srbija moraju surađivati a Šeks i ostali moraju biti saslušani

 

'To je tipično postjugoslavenska situacija. Nakon neopisivo glupih i nepismenih optužnica, u kojima se kao ratni zločin, između ostalog, navodi to što je netko iz poluautomatskog oružja nekoliko puta pucao u zrak i sličnog, bilo je za očekivati kako će to iskoristiti Hrvatska da optuži Srbiju za miješanje u hrvatsko pravosuđe.'

Puhovski smtra da nema prepreke za skoro usvajanje zakona u Saboru gdje je ‘uvijek postojao potpuni konsenzus oko toga kako se valja suprotstaviti korupciji, ali ne i ratnim zločinima’. Blic doznaje kako se radi o optužnicama koje je Vojno tužiteljstvo JNA podiglo još 1992. Sud ih je Državnom odvjetništvu uputio 27. srpnja ove godine, a u Tužiteljstvu navode kako je to dogovoreno u Srijemskim Karlovcima prošle godine u okviru strategije i rješavanja problema iz prošlosti između Srbije i Hrvatske.

‘To je tipično postjugoslavenska situacija. Nakon neopisivo glupih i nepismenih optužnica, u kojima se kao ratni zločin, između ostalog, navodi to što je netko iz poluautomatskog oružja nekoliko puta pucao u zrak i sličnog, bilo je za očekivati kako će to iskoristiti Hrvatska da optuži Srbiju za miješanje u hrvatsko pravosuđe’, pojasnio je Puhovski, a Blic dodaje kako su, prema informaciji iz srpskog Tužiteljstva, do sada između Beograda i Zagreba razmijenjena 52 sudska predmeta za optužene zbog ratnog zločina i ‘nije dobro to što se politika miješa u stvari pravosuđa’.

‘Hrvatsko odvjetništvo još nije reklo ni riječ, a politika se u to umiješala. Pritom, jasno je kako optužnice nisu objelodanjene u srpnju, kada su dostavljene, nego upravo sada u predizbornoj kampanji budući da je HDZ-u rejting ozbiljno narušen’, kaže Blicov izvor iz Tužiteljstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, ratni zločini