A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/leon-panetta-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Leon Panetta: Izrael sve više izoliran na Bliskom istoku | Politika+
Hrvatska

SAD-IZRAEL: Leon Panetta: Izrael sve više izoliran na Bliskom istoku

"Mislim da je za sigurnost regije zaista vrlo važno da učinimo sve što je potrebno kako bismo pomogli ponovno uspostaviti veze sa zemljama poput Turske ili Egipta."

Piše: PoltikaPlus/Hina/AFP

Izrael je "sve više izoliran" na Bliskom istoku zbog Arapskog proljeća i "doista je važno napraviti sve što je potrebno kako bi se pomoglo ponovnoj uspostavi odnosa sa zemljama poput Turske ili Egipta", kazao je u nedjelju američki ministar obrane Leon Panetta.

Panetta je potvrdio kako nema nikakve sumnja u to da je Izrael i dalje vojno superioran.

""Mislim da je za sigurnost regije zaista vrlo važno da učinimo sve što je potrebno kako bismo pomogli ponovno uspostaviti veze sa zemljama poput Turske ili Egipta."

"No pitanje koje treba postaviti i na koje treba odgovoriti jest je li dovoljno održati vojnu prednost ako ste na putu izolacije u diplomatskoj areni", rekao je Panetta obraćajući se novinarima u zrakoplovu kojim leti u Izrael u sklopu svoje bliskoistočne turneje.

On je dodao kako "u izvanrednom trenutku za Bliski istok, dok se na njemu događaju brojne promjene, nije dobro za Izrael da bude sve više izoliran" a to je ono što se upravo događa.

Panetta je predvidio naći se s izraelskim i palestinskim čelnicima u ponedjeljak prije nego li krene u posjet Egiptu te na sastanak NATO-a u Bruxellesu tijekom tjedna.

""Mislim da je za sigurnost regije zaista vrlo važno da učinimo sve što je potrebno kako bismo pomogli ponovno uspostaviti veze sa zemljama poput Turske ili Egipta", dodao je američki ministar obrane.

Panetta je također rekao kako će predložiti izraelskim i palestinskim čelnicima povratak za pregovarački stol. "Moja glavna poruka za dvije strane glasi: ne gubite ništa povratkom pregovorima".

Američki ministar obrane u ponedjeljak bi se trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom te također s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nekoliko dana uoči postavljanja zahtjeva za prijemom Palestine u Ujedinjenim narodima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZRAEL, PALESTINA, LEON PANETTA