A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branimir-glavas-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Glavaševi jataci u šoku: Srećko Jurišić priznao davanje mita i dobio uvjetnu kaznu! | Politika+
Crna kronika

PUKLA NAJSLABIJA KARIKA: VIDEO Glavaševi jataci u šoku: Srećko Jurišić priznao davanje mita i dobio uvjetnu kaznu!

Je li time pokopao ostale optužene?

FOTO: Arhiv
Piše: Ilijana Grgić. Snimke: PolitikaPlus TV

Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je u cijelosti USKOK-ovu optužbu pokušaja podmićivanja sudaca  Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja srpskih civila u ratnom Osijeku. 

 

Njegovo priznanje sud je prihvatio te je potvrdio dogovorenu kaznu na dvije godine uvjetnog zatvora uz rok kušnje od pet godina. Državi će morati vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Markotić.

ANTE MADUNIĆ: U postupku gdje nema ničega, koliko god neke stvari izgledalo nemoralno , nema nikakvih kaznenih djela, niti ih je moglo biti.

Saborski zastupnik Drmić i Marketić te ostali osumnjičeni, osječki poduzetnik Drago Tadić, njegova žena Božica Tadić-Ćavar, morat će čekati 13. listopad,  za kada je zakazno novo Optužno vijeće na kojem se odlučivati  o potvrđivanju optužnice.


Odvjetnici drugih osumnjičenika  žestoko su se  pobunili protiv JurišIćeve nagodbe, za koju smatraju da je nezakonita. To su argumentirali činjenicom da se optužnica temelji na djelu koje je bilo u pokušaju, jer mito nikad nije bilo dosita dano vrhovnim sucima.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković smatra da nagodba može imati veliki utjecaj na utvrđivanje krivnje ostalih optuženika, jer se može koristiti kao dokaz. 

- Doista je ta grupa imala namjere da pokuša ishoditi bolju poziciju gospodina Glavaša u kaznenom postupku, međutim sve te se radnje se događaju u postfestumu, nakon što je donesena pravomoćna presuda u predmetu Tadić, tako da ono što oni rade djeluje prilično amaterski, istaknula je odvjetnica Drage Tadića, Jadranka Sloković Glumac.


- U postupku gdje nema ničega, koliko god neke stvari izgledalo nemoralno , nema nikakvih kaznenih djela, niti ih je moglo biti, kazao je odvjetnik Ivana Drmića, Ante Madunić, koji ističe da su u USKOK-u uzeli najslabiju kariku, nagodili se s njim i na taj način se stvorio pritisak svima drugima.


- Osobno smatram da to priznanje nije nikome naškodilo, mi smo predmet završili i odlazimo u Split, komentirao je optužbe Jurišićev odvjetnik Željko Gulušija, koji je rekao da bi volio da se u postupku zaista dokaže da djelo nije počinjeno i da je njegov klijent u krivu.

No, zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković smatra da nagodba može imati veliki utjecaj na utvrđivanje krivnje ostalih optuženika, jer se može koristiti kao dokaz. 

......

 

.......

 


LAŽNO PRIJAVLJIVANJE KAZNENOG DJELA


Dragu Tadića tereti se da je lani u lipnju i srpnju, dok se na Vrhovnom sudu odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Glavaša i drugih zbog ratnih zločina, povezao ostale okrivljene kako bi pronašli osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce ili im ponuditi novac za povoljnu presudu za Glavaša.

Markotić i Drmić trebali su, po optužnici, prikupiti 70.000 eura, a Božica Tadić-Ćavar trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje.

 

Tadić i Jurišić kontaktirali su s više osoba i raspitivali se o stanju predmeta.

Nakon što Markotić i Drmić prikupili po 35.000 eura, novac je preuzeo Jurišić koji ga je trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša, ali novac nije predao jer su Markotić i Drmić odustali i o tome obavijestili suokrivljenike.


Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Markotić i Drmić podnijeli su osječko-baranjskoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijevare, neistinito navodeći da su novac predali nepoznatom počinitelju, iako su znali da su 70.000 eura predali Jurišiću.

 

Njih dvoje zbog toga je, osim za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela i poticanja na protuzakonito posredovanje optuženo i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.


Drmiću je zbog tog slučaja skinut zastupnički imunitet.