A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-037.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Istraživanje: Strani turisti u Hrvatskoj trošili 16 do 50 eura dnevno | Politika+
Mojbiz

TURISTIČKA SEZONA: Istraživanje: Strani turisti u Hrvatskoj trošili 16 do 50 eura dnevno

Najmanji broj, njih 4,5 posto, izjasnio se da su trošili više od 100 eura.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina
Strani turisti koji su ovoljetni odmor proveli u Hrvatskoj dnevno su trošili između 16 i 50 eura, uključujući smještaj, pokazuje istraživanje kartičarske kuće Visa provedeno u kolovozu u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu na uzorku od 500 ispitanika stranih turista.

Na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku za odmor, više od polovice ispitanika kazalo je kako je to bilo na preporuku prijatelja i obitelji.

Najveći broj ispitanika, 34 posto, naznačio je da su dnevno u Hrvatskoj trošili 31 do 50 eura, dok ih je 33,5 posto dnevno trošilo 16 do 30 eura. Najmanji broj, njih 4,5 posto, izjasnio se da su trošili više od 100 eura.

Na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku za odmor, više od polovice ispitanika kazalo je kako je to bilo na preporuku prijatelja i obitelji, a za 22,5 posto internet je bio glavni izvor informacija.

Kao najvažnije razloge za posjet Hrvatskoj turisti su većinom navodili prekrasan krajolik i ugodne ljude, a 50 posto ih je istaknulo da u Hrvatskoj provode najmanje tjedan dana tijekom godišnjeg odmora.

Njih 56 posto za ljetovanje je štedjelo skoro šest mjeseci, a 47,5 posto ih se izjasnilo da za odmor ove godine planiraju potrošiti isti iznos kao i prošle godine. S obzirom na vrstu smještaja najviše njih, 37 posto, boravilo je u u privatnom smještaju, dok se za hotele odlučilo 30,5 posto.

Većina, 76,5 posto, sama je pritom organizirala svoj odmor, a 16 posto ih je koristilo usluge agencija, birajući pritom najčešće sedmodnevni boravak u hotelu i plaćajući odmor ili unaprijed ili na licu mjesta putem platne kartice. Smještaj i dnevne potrebe najčešće su plaćali u gotovini, a karticama uglavnom hranu u restoranima i supermarketima.

Vezano za zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj strani su turisti pohvalili prirodne ljepote i pristupačne domaćine, a kritični su bili prema prometnoj infrastrukturi, skupom taksiju i slabijem noćnom životu. Ipak, njih 46 posto kazalo je kako opet namjeravaju posjetiti Hrvatsku.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turisti, tursitička sezona, turistička potrošnja, turizam, visa, istraživanje