Energetika

SPAS?: Dioki: Primili smo neobvezujuće pismo namjere od kanadske Terra Nove

Predstavnici sindikata i radničkog vijeća Diokija traže pomoć od ministra Popijača.

FOTO: Robert Ježić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz Diokija su  putem Zagrebačke burze potvrdili su da su od kanadske kompanije Terra Nova Royalty Corporation zaprimili indikativno pismo namjere kojim je iskazan interes za suradnju s Dioki Grupom, no tvrde da u ovom trenutku nisu u mogućnosti javno objaviti detaljnije informacije.

"Predmetno pismo namjere je indikativno i neobvezujuće, te sadrži pobrojane uvjete i elemente, koji se trebaju ispuniti prije konačne potvrde interesa i potpisa ugovora o poslovnoj suradnji između dviju kompanija."

"Društvo Dioki d.d. potvrđuje da je od strane kompanije Terra Nova Royalty Corporation zaprimilo indikativno pismo namjere (Term Sheet), kojim je iskazan ozbiljan interes za dugoročnom suradnjom s Dioki Grupom", navodi se u odgovoru koji je Dioki dostavio Zagrebačkoj burzi, a vezano uz medijske natpise o pronalasku strateškog partnera Terra Nova Royalty Corporation.

"Predmetno pismo namjere je indikativno i neobvezujuće, te sadrži pobrojane uvjete i elemente, koji se trebaju ispuniti prije konačne potvrde interesa i potpisa ugovora o poslovnoj suradnji između dviju kompanija."

Napominju i da su o iskazanom interesu obaviješteni ključni vjerovnici Diokija, u dogovoru s kojima će se pristupiti daljnjoj razradi modaliteta realizacije ovog posla.

"Obzirom da sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji s ovim potencijalnim strateškim partnerom ovisi o nizu elemenata i međusobnih dogovora, čije usuglašavanje tek predstoji, u ovom trenutku nismo u mogućnosti javno objaviti detaljnije informacije. Čim za to budu stvoreni realni uvjeti, a sukladno zakonskim obvezama i dobroj poslovnoj praksi, investicijska javnost će biti informirana o svim materijalnim činjenicama od važnosti za daljnje poslovanje Društva", zaključuje se u obavijesti Diokija objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

.......

 

.......

 Sindikat i radničko vijeća Diokija pišu ministru Popijaču

Predstavnici sindikata i radničkog vijeća Diokija uputili su danas pismo ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Đuri Popijaču u kojem traže njegovu pomoć u vezi programa restrukturiranja i neisplate plaća radnicima toga poduzeća.

Sindikalci i radničko vijeće ističu da je danas održan skup tristotinjak radnika od ukupno 465 zaposlenih na zagrebačkoj lokaciji Diokija zbog neisplaćenih plaća za kolovoz i rujan, te neisplaćenih razlika za plaće i božićnice od prošle godine.

Na skupu je također iskazano nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Diokiju u kojem stoji cjelokupna proizvodnja jer radnici nakon remonta nisu mogli nastaviti s radom zbog blokade poslovnih računa i obustave dobave sirovine.

"Od prošlomjesečnog povrata PDV-a uplatili smo doprinose za kolovoz, a od nadolazećeg PDV-a mogli bismo isplatiti radnicima neto plaće, no u tom slučaju bi Vi svojim autoritetom trebali pomoći osigurati prijevremeni povrat PDV-a te ujedno uskladiti s vjerovnicima odblokiranje računa na dva dana, kao bi se obavio povrat PDV-a u korist neto plaća radnika."

Sindikati i radničko vijeće ujedno mole Popijača za potporu programu restrukturiranja koji su prihvatili svi vjerovnici i većinski vlasnik, te njegovo posredovanje u prezentaciji programa koji je ponudio novi potencijalni partner.

 

 

 

 

 


 

Tvrtka Dioki je prije desetak dana potvrdila da su društva iz HEP Grupe, INA Grupe te neke komercijalne banake pokrenule aktivnosti prisilne naplate potraživanja prema društvima Dioki i DINA-Petrokemija te da se u cilju pronalaženja modaliteta nastavka proizvodnih aktivnosti društva s ključnim vjerovnicima vode intenzivni pregovori.

U rješavanje problema budućeg poslovanja Dioki Grupe već je neko vrijeme uključeno i Ministarstvo gospodarstva, a iz tog su Ministarstva prije desetak dana potvrdili primitak dopisa većinskog vlasnika Dioki Grupe Roberta Ježića u kojem, kako kažu, piše da je spreman prihvatiti program restrukturiranja koji je prihvatljiv vjerovnicima. Na temelju tog dopisa Ministarstvo će nastaviti aktivnosti s vjerovnicima, u prvom redu poslovnim bankama, kako bi se poslovanje Dioki Grupe nastavilo, najavili su tada iz Ministarstva.

Početkom prošlog tjedna u medijima su se pojavile i najave da bi umirovljeni general Ivan Čermak, odnosno njegova tvrtka Crodux plin mogla ući u Dioki, no krajem prošlog tjedna iz Crodux plina je priopćeno da odustaju od Diokija i da se do daljnjeg ne namjeravaju upuštati u investiciju s Diokijem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan čermak, đuro popijač, dioki, robert ježić