Crna kronika

SMETNJE NA VEZI: Vladimir Šeks: Ministarstvo pravosuđa je 24 dana tajilo optužnice!

"Premijerka bila zaprepaštena, jer iz ministarstva nije na vrijeme obaviještena da su stigle optužnice."

FOTO: Vladimir Šeks
Piše: Ilijana Grgić

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao kako nije istina da je premijerka još u srpnju znala za optužnice i da se s njihovom objavom u javnosti čekalo zbog predizborne kampanje.


- Premijerka bila zaprepaštena jer iz Bošnjakovićeva ministarstva nije na vrijeme dobila informaciju da su iz Beograda stigle optužnice, istaknuo je Šeks.

 

Šeks je istaknuo da je ministar Bošnjaković, bez znanja predsjednice Vlade otišao u Osijjek, optuženom Ivanu Vekiću, kako bi ga obavijestio i da ga smiri.

Šeks dodaje da je ministarstvo pravosuđa još 10. kolovoza dobilo zamolnicu s optužnicama Višeg suda u Beogradu, koje je dokumentaciju poslalo 28. srpnja. Kaže da je ministarstvo 24 dana držalo optužnice iz Beograda i 14. rujna ih uputilo Općinskom sudu u Osijeku koji ih zaprima 16. rujna, sa zamolbom da se uruče Šeksu, Vekiću, Glavašu i ostalima.

 

Postavlja se pitanje zašto ministarstvo nije obavijestilo premijerku i Vladu i one na koje se to odnosi, čim su stigle optužnice, a posebno zašto nisu ništa rekli ni nakon 24 dana,  rekao je Šeks.

 

Kaže da je ministar Dražen Bošnjaković rekao da ga službenici u ministarstvu i savjetnik koji je to poslao nisu informirali da su optužnice stigle. Istaknuo je da je Bošnjaković bez znanja predsjednice Vlade otišao u Osijek, optuženom Ivanu Vekiću, kako bi ga obavijestio i da ga smiri.

 

- Nisam ja tu bitan, pitanje je što bi bilo da su svih tih 40 branitelja Vukovara odgovorni za genocid. Cilj i svrha ovih optužnica je izazvati nemir u tim ljudima, smatra Šeks.

 

Šeks ističe da je upravo zbog toga vlada predložila zakon kojim se poništavaju sve slične optužnice iz Srbije.

 

- Svrha tog zakona leži u pritisku na Srbiju, da jednom kad on bude donesen, da i druge države iz regije krenu s pritiskom prema Srbiji, da povuče sporne odredbe njihovog zakona, zaključuje Šeks, te dodaje da se nada da će Sabor usvojiti zakon . 


.......

 

.......

 Milorad Pupovac: Zakon o srbijanskim pravnim aktima može stvoriti probleme


Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je za beogradske ''Večernje novosti'' od utorka da bi usvajanje zakona koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, moglo stvoriti probleme u odnosima Hrvatske i Srbije te zakomplicirati hrvatski put ka Europskoj uniji.


Pupovac je, u razgovoru za taj dnevnik, izjavio da prijedlog hrvatske vlade predstavlja rušenje svega što je u području suradnje pri procesuiranju ratnih zločina stvoreno za osam godina trajanja koalicije SDSS sa HDZ-om.


''Ako se taj zakon izglasa, bit će to uteg oko nogu budućoj koalicijskoj vladi, koja god da bude'', smatra Pupovac te ističe kako taj zakon u stvarnosti neće ništa promijeniti jer, kako kaže, hrvatski sudovi ni do sada nisu sudili na osnovu dokumenata iz Srbije.


Hrvatski tužitelj Mladen Bajić i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević su, podsjeća Pupovac, 2006. godine potpisali sporazum o razmjeni predmeta u suđenjima za ratne zločine. Dodaje da su ove godine ministri pravosuđa dviju država zaključili dogovor o razmjeni dokumentacije, na temelju kojega sudovi u Srbiji ili u Hrvatskoj mogu odlučiti postoji li osnova za podizanje optužnice u konkretnim slučajevima.


''Najnovija odluka vlade poništava te sporazume, kojima se, po nama, preuzimaju i ovlaštenja Haškog tribunala'', rekao je Pupovac, ukazujući da će na gubitku biti građani, jer će njihova sigurnost biti umanjena.


''Dobro se sjećamo vremena kada suradnje nije bilo. Upravo je spomenutim sporazumima trebalo otkloniti opasnost za ljude koji su neosnovano optuženi'', dodao je.
SDSS, kako navodi list, neće poduprijeti ovaj prijedlog u Saboru, kao što je protiv njega bio i potpredsjednik hrvatske vlade iz redova te stranke Slobodan Uzelac.


''Bojimo se da taj zakon, ako bude usvojen, može stvoriti značajan problem u odnosima Srbije i Hrvatske, kao i zakomplicirati hrvatsku poziciju u procesu približavanja Europskoj uniji'', kazao je Pupovac te istaknuo da predloženim rješenjem Hrvatska ''de facto Srbiji propisuje zakone, i to u materiji na koju se odnosi velik broj odredbi međunarodnog prava''.


Hrvatska je vlada u četvrtak Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.