Hrvatska

SUKOB INTERESA: VIDEO TIH bugarskim priručnikom Hrvate educira o sukobu interesa

Cilj smanjiti rizike od pojavljivanja sukoba interesa kod javnih dužnosnika.

Piše: Ilijana Grgić. Video: PolitikaPlus TV

Transparency International Hrvatska u suradnji s Transparency Internationalom Bugarska započeo je projekt 'Civilno društvo i javne institucije - Partner u povećanju trasparentnosti kroz razvoj i implementaciju preveniranja sprečavanja sukoba interesa'. Cilj je smanjiti rizike od pojavljivanja sukoba interesa kod javnih dužnosnika.

 

Projekt će se provoditi do kraja srpnja 2012., a trebao bi povećati objektivnost rada javnih dužnosnika kao i povjerenje građana u njih i institucije u kojima ti dužnosnici rade

 

- Tijekom provedbe projekta, TIH će koristiti iskustva bugraskog  Transparency Internacionala na usklađivanju strategije suzbijanja interesa s normama EU, kako kaže Antun Zorislav Petrović.

 

Projekt će se providiti do kraja srpnja 2012., a trebao bi povećati objektivnost rada javnih dužnosnika kao i povjerenje građana u njih i institucije u kojima ti dužnosnici rade.
Kroz projekt, kojeg financira Europska komisija u sklopu programa "IPA 2008", educirat će se dužnosnici, javnost, nevladine udruge i mediji o problematici i načinima sprečavanja sukoba interesa


Govoreći o bugarskim iskustvima Borjana Samadžijeva iz  Transparency Internationala  Bugarske kazala je da je ta zemlja nakon ulaska u EU dobila zakon koji se bavio područjem sprečavanja sukoba interesa, no, dodala je i da je njegova provedba bila slaba i nedovoljna.


- S ciljem poboljšanja stanja TIB je definirao strategije za rješavanje sukoba interesa za državne službenike koji će biti predstavljeni tijekom kampanje, a razvio je i indikatore za mjerenje rizika od sukoba interesa kod državnih dužnosnika, istaknula je Samadžijev.

 

 

 

Za vrijeme trajanja projekta pedesetak članova nevladinih udruga i isto toliko predstavnika medija  kroz edukaciju u 15 hrvatskih gradova unaprijeđivati svoja znanja neophodna za praćenje sukoba interesa kod javnih dužnosnika, a najmanje 250 dužnosnika bit će upoznato s načinima preveniranja sukoba interesa.. Još uvijek nisu odlučiti koji grad će prvi prva postaja.