Crna kronika

VLADA KAO MJESNA ZAJEDNICA: Škare Ožbolt: Šeks je u pravu! Ovo je isto kao da premijerki nisu rekli za haške optužnice

"Ovo je stvar, društvene, političke i profesionalne higijene!"

Piše: Ilijana Grgić, Ivan Klarić

Iako u ministarstvo pravosuđa dnevno zaprimaju preko 4000 raznih zahtjeva za međunarodnom pravnom pomoći, i u kaznenim i u građanskim stvarima, može li to biti opravdanje, da kad stigne optužnica kojem se uz 40 ljudi tereti i potpredsjednika Sabora, o toj istoj optužnici ne obavijesti i ministar i premijerka i na kraju sam potpredsjednik Sabora? Ministar pravosuđa u tome ne vidi baš nikakav problem.

ŠKARE-OŽBOLT: "Mislim da je Vladimir Šeks s pravom uputio kritike na ministarstvo pravosuđa. Ministar je trebao biti obaviješten o dolasku optužnica. Po čemu se one razlikuju od optužnica koje npr. dolaze s Haškog suda?!?"

- Na tu količinu predmeta koji se vode u našem ministarstvu zaista je nemoguće da bih ja u svakom predmetu postupao i svaki predmet kontrolirao prije nego što izađe van, kaže  ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji kaže da sebe ne smatra osobno odgovornim za propuste, niti smatra da se uopće dogodio propust. No, njegovi argumenti nisu osobito uvjerljivi jednoj od njegovih prethodnica na čelu mnistarstva pravosuđa.

 

- Mislim da je Vladimir Šeks s pravom uputio kritike na ministarstvo pravosuđa. Ministar je trebao biti obaviješten o dolasku optužnica. Po čemu se one razlikuju od optužnica koje npr. dolaze s Haškog suda?!?, pita bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja se ne može načuditi proceduri koju je opsiao Bošnjaković.

"Službenik koji ju je zaprimio, otvorio je kuvertu i samo ju prosljedio?!? Pa mi smo država, a ne mjesna zajednica, ovo je stvar, društvene, političke i profesionalne higijene, pa riječ je o potpredsjedniku Sabora, bez obzira kako se on zvao!"
Hrvatska javnost je za srbijanske optužnice doznala 21. rujna, od bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića koji je izvijestio javnost da je putem osječkog Općinskog suda zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je da je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskoga vojnog tužiteljstva iz 1992., a da se za ta kaznena djela, među ostalima, terete Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te vukovarski branitelji. Odvjetnik Krsto Bobot rekao je da je krajem srpnja u beogradskom Višem sudu obaviješten da je određen za njegovog branitelja po službenoj dužnosti te da je ubrzo nakon toga hrvatskome veleposlanstvu u Beogradu o tome poslao obavijest.

 

- Službenik koji ju je zaprimio, otvorio je kuvertu i samo ju prosljedio?!? Pa mi smo država, a ne mjesna zajednica, ovo je stvar, društvene, političke i profesionalne higijene, pa riječ je o potpredsjedniku Sabora, bez obzira kako se on zvao! To je stvar funkcioniranja države, ističe Škare Ožbolt, te dodaje, ako se već moralo ići u kućni posjet Ivanu Vekiću, onda se to trebalo odraditi na nižoj razini i puno profinjenije.

LETICA: "Ako je doista ministar Bošnjaković od Šeksa krio optužnicu pristiglu iz Srbije, onda je to jako neobično i pokazuje da unutar Vlade i HDZ-a nema međuosobnog povjerenja."

Još je zanimljivija izjava Bošnjakovića da je za optužnice saznao tek kada su došle na sud, a i tada premijerku Kosor nije obavijestio - jer nije smatrao da je to toliko važno.Analitičar Slaven Letica tu nazire poremećene odnose u stranci na vlasti.

- Ako je doista ministar Bošnjaković od Šeksa krio optužnicu pristiglu iz Srbije, onda je to jako neobično i pokazuje da unutar Vlade i HDZ-a nema međuosobnog povjerenja, komentira Letica, no domeće da ne vjeruje da će ova priča dodatno uzdrmati HDZ.

- HDZ ništa više ne može uzdrmati s obzirom da su zadnjih mjeseci uzdrmani svih mogućim aferama i izbore gube ovako i onako, zaključuje Letica.

 

Da iza tog prepucavanja tko je kada i što znao stoji unutarstanački obračun, očito smatra i bivša ministrica pravosuđa, iako nije htjela trošiti riječi: Ja se ne bih upustila u komentare njihovih međusobnih obračuna, rekla nam je Ingrid Antičević Marinović.