A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ben-bernanke-008.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bernanke: Fed spreman poduzeti dodatne mjere potpore gospodarstvu | Politika+
Mojbiz

SAD: Bernanke: Fed spreman poduzeti dodatne mjere potpore gospodarstvu

"Važan je cilj izbjeći fiskalne mjere koje bi mogle zakočiti aktualni gospodarski oporavak"

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američka središnja banka spremna je poduzeti dodatne mjere kako bi poduprla krhki oporavak gospodarstva koji koče slabo tržište rada i financijske nevolje u Europi, kazao je u utorak Fedov čelnik Ben Bernanke.

"Odbor će i dalje pomno pratiti trendove u gospodarstvu i spreman je po potrebi poduzeti dodatne mjere kako bi potaknuo snažniji gospodarski oporavak u kontekstu stabilnosti cijena", izjavio je Bernanke.

"Aktualni pokazatelji, uključujući nove zahtjeve za isplatom osiguranja za nezaposlenost i ankete o planovima zapošljavanja ukazuju na veću vjerojatnost da će rast zapošljavanja u narednom razbolju biti slabiji"

S obzirom na anemičan rast zapošljavanja koji je prigušio povjerenje potrošača, guverner američke središnje banke pozvao je zastupnike američkog Kongresa da u kratkoročnoj perspektivi ne krešu javnu potrošnju previše naglo u sklopu nastojanja da smanje deficit u dugoročnoj perspektivi.

Upozorio je da će vladino kresanje potrošnje vjerojatno značajno zakočiti najveće svjetsko gospodarstvo, koje je u prvoj polovini godine u prosjeku raslo po stopi nižoj od jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Važan je cilj izbjeći fiskalne mjere koje bi mogle zakočiti aktualni gospodarski oporavak", naglasio je Bernanke.

Financijske nevolje u Europi i dalje predstavljaju rizik za rast američkog gospodarstva i već su prigušile raspoloženje kućanstava i poduzeća, konstatirao je Fedov čelnik.

Među ostalim faktorima koji sprečavaju snažniji rast izdvojio je slabi sektor nekretnina i postroženu kreditnu politiku.

Izgledi za skoro poboljšanje stanja na tržištu rada po njegovoj su ocjeni priblično slabi.

"Aktualni pokazatelji, uključujući nove zahtjeve za isplatom osiguranja za nezaposlenost i ankete o planovima zapošljavanja ukazuju na veću vjerojatnost da će rast zapošljavanja u narednom razbolju biti slabiji", kazao je u govoru pred zajedničkom odborom Kongresa za gospodarsku politiku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BEN BERNANKE, FED