A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hnb-012.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Goran Marić: Gdje HNB plasira milijardu eura godišnje? | Politika+
Mojbiz

KRITIKE: Goran Marić: Gdje HNB plasira milijardu eura godišnje?

'Banke su u krizi povećale svoju zaradu upravo zbog krive kreditno monetarne politike i izostanka selektivnih divertificiranih i ciljanih mjera.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Saborskog odbora za financije Goran Marić gostovao je u Dnevniku 3. Na pitanje zašto je odbio izvješće HNB-a rekao je da postoji nekoliko razloga.

 

'Banke su u krizi povećale svoju zaradu upravo zbog krive kreditno monetarne politike i izostanka selektivnih divertificiranih i ciljanih mjera.'

- Najvažniji je da u izvješću ne postoji objašnjenje kako u platnoj bilanci postoje statističke pogreške u visini do milijardu eura a da nema obrazloženja za to. To znači da se plasira u inozemstvu iz Hrvatske milijardu eura godišnje, a da se ne zna zašto se to plaća, ustvrdio je Marić i nastavio.

 

- Također ne postoji nijedna rečenica o potrebi valutne klauzule ili o švicarskim francima, a time je izvršena socijalna diverzija na građane Hrvatske i HNB to nije smio dopustiti. Što je najvažnije, banke nisu isplatile dobit u proračun Republike Hrvatske, a trebale su i ne postoji obrazloženje za to, rekao je.

 

- Banke su u krizi povećale svoju zaradu upravo zbog krive kreditno monetarne politike i izostanka selektivnih divertificiranih i ciljanih mjera. Zato su one ukupno ostvarile 32 milijarde kuna dobiti u 10 godina, kazao je Marić.

O izmjeni zakona o HNB-u, Marić smatra da se treba proširiti odgovornost HNB-a. Želi da HNB ima i odgovornost za stabilizaciju poslovnog ciklusa, za zaposlenost i gospodarski rast, da se smanji broj viceguvernera te da se da se izdvoji nadzorno tijelo iz HNB-a.   

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko rohatinski, sabor, goran marić, hnb