A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall%20nyse%204.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na Wall Streetu potkraj trgovanja cijene dionica snažno skočile! | Politika+
Burze

DOBRE VIJESTI: Na Wall Streetu potkraj trgovanja cijene dionica snažno skočile!

Porast se dogodio nakon vijesti da europski dužnosnici rade na planu za spašavanje banaka te da će Francuska i Belgija podržati financijsku grupu Dexia.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica znatno porasle, ali tek potkraj trgovanja, nakon vijesti da europski dužnosnici rade na planu za spašavanje banaka te da će Francuska i Belgija podržati financijsku grupu Dexia.

 

Porast se dogodio nakon vijesti da europski dužnosnici rade na planu za spašavanje banaka te da će Francuska i Belgija podržati financijsku grupu Dexia.

Dow Jones indeks ojačao je 1,44 posto, na 10.808 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,25 posto, na 1.123 boda, a Nasdaq indeks 2,95 posto, na 2.404 boda.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od bankrota Grčke, što bi europskim bankama nanijelo goleme gubitke i dovelo do financijske krize, slične onoj iz 2008. godine.

Gubici su ponešto smanjeni kada je predsjednik Feda Ben Bernanke u Kongresu kazao da bi središnja banka mogla uvesti nove poticajne mjere jer američko gospodarstvo raste slabije nego što se očekivalo.

No, kasnije su cijene dionica ponovno pale, pa je 40 minuta prije kraja trgovanja Dow Jones bio u minusu gotovo 200 bodova, dok je S&P 500 indeks zaronio čak u područje 'medvjeda' - bio je na gubitku 20 posto u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu u travnju.

Ipak, vijest da ministri financija eurozone rade na planu za spašavanje banaka ohrabrila je ulagače. Pozitivno je na tržište djelovalo i obećanje ministara financija Francuske i Belgije da će restrukturirati Dexiu i jamčiti za sve njezine depozite.

Dionica te francusko-belgijske financijske grupe već je danima pod snažnim pritiskom zbog njezine izloženosti grčkim dugovima. Jučer je u jednom trenutku cijena Dexie potonula 38 posto, na najnižu razinu od kada postoji. Ipak, kasnije su gubici ublaženi, pa je trgovanje završila s minusom od 22 posto.

To je potaknulo snažan rast cijena dionica u posljednjem satu trgovanja na Wall Streetu, pa su indeksi završili u pozitivnom području.

Pritom su najviše porasle cijene u financijskom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je 4,1 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 2,58 posto, na 4.944 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,98 posto, na 5.216 bodova, a pariški CAC 2,61 posto, na 2.850 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P, nasdaq, dow jones, dionice, wall street