Mojbiz

MOODY'S: Krediti u švicarcima ruše rejting OTP-a i još šest mađarskih banaka

Gubitke bankama izazvat će odluka mađarske vlade o olakšanoj prijevremenoj isplati kredita u švicarskim francima

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Riječ je o OTP Banci, hipotekarnoj banci OTP i hipotekarnoj banci FHB, te mađarskim ograncima belgijskog KBC-a, austrijske Erste Bank, njemačkog BayernLB-a i GE Capitala.

Agencija za kreditne rejtinge Moody's stavila je na razmatranje rejtinge sedam mađarskih banaka radi mogućeg sniženja zbog nedavno odobrenog zakona koji omogućava vlasnicima hipotekarnih kredita otplatu duga uz popust, priopćeno je iz Moody'sa u utorak kasno navečer.

Revizija će obuhvatiti samostalne rejtinge financijske snage šest banaka i rejtinge dugova i depozita sedam banaka, navodi se u priopćenju.

Riječ je o OTP Banci, hipotekarnoj banci OTP i hipotekarnoj banci FHB, te mađarskim ograncima belgijskog KBC-a, austrijske Erste Bank, njemačkog BayernLB-a i GE Capitala.

Mađarski zakonodavci odobrili su u rujnu plan olakšanja otplate hipotekarnih kredita iskazanih u stranoj valuti, prema kojemu se tamošnjim kućanstvima omogućuje otplata duga po valutnim tečajevima znatno nižima od onih na tržištu i primorava banke da snose gubitke.

Vlada u Budimpešti procijenila je da bi se do 300 tisuća dužnika moglo odlučiti za takvu opciju, bilo da za to iskoriste štednju ili zajmove za refinanciranje u forintama, a nada se da će uzeti maha na tržištu čim plan bude odobren.

"S obzirom da 70 posto hipotekarnih zajmova čine oni iskazani u stranoj valuti, u Moody'su ocjenjuju da će odobreni zakon vjerojatno izazvati gubitke bankama i time utjecati na njihovu kapitalnu poziciju", upozoravaju u toj agenciji.

"Temeljem pretpostavke da bi 30 posto vlasnika kredita moglo podnijeti odgovarajuće zahtjeve, Moody's procjenjuje da bi konverzija prema sadašnjim tečajevima na tržištu značila potencijalni gubitak u sustavu u visini do 300 baznih bodova u odnosu na regulatornu stopu adekvatnosti kapitala koja je u lipnju 2011. iznosila 13,8 posto. Ipak, u agenciji procjenjuju da će se potencijalni učinci toga uvelike razlikovati među navedenim bankama".

U Moody'su nadalje ističu da navedeni plan mađarske vlade povećava pritiske na tamošnji bankovni sustav, već pogođen značajnim pritiscima, a što se očituje u smanjenju kvalitete imovine i slaboj profitabilnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OTP, MOODY'S, BONITET, KREDITNI REJTING