Mojbiz

IZLAZAK IZ KRIZE : Roland Berger: Hrvatski menadžeri nemaju pojma što je to restrukturiranje

Hrvatski menadžeri, predviđaju izlazak iz krize tek za dvije godine.

Piše: Ilijana Grgić

Hrvatske kompanije, bar one koje su odgovorile na istraživanje konzultantske kuće Roland Berger, očekuju da će pravi oporavak započeti tek za dvije godine. Tako od 50-tak  tvrtki, njih gotovo 88 posto posto ne očekuju da bi oporavak bio prije 2012. godine. Hrvatske tvrtke blago su pesimistične u pogledu gospodarskog rasta, 41 posto ih vjeruje da će on započeti  2013.

 

Prema  istraživanju čak 73 posto menadžera poboljšalo je konkurentnost svoje kompanije putem restrukturiranja. Još je jedan zanimljiv podatak da čak 96 posto tvrtki vidi restrukturiranje kao trajnu zadaću.

 

To ne može biti trajna zadaća, ne možete trajno rezati troškove. To je zastrašujući podatak , da menadžeri ne znaju što je restrukturiranje

- To ne može biti trajna zadaća, ne možete trajno rezati troškove. To je zastrašujući podatak, da menadžeri ne znaju što je restrukturiranje, komentar je Dejane Dojčinović Drilo, starije konzultantice u Roland Bergeru, te dodaje , da firme umjesto pukog rezanja troškova moraju se fokusirati  na strukturne mjere, racionalizaciju i pojednostavljenje poslovnih procesa.

 

- Vi možete jednom ili dvaput rezati troškove. Taj postotak ukazuje na problem  ne fokusiranog i stvarnog restrukturiranja. Tvrtke kontinuiranog smanjuju troškove poslovanja bez promjene poslovnog modela, što dugoročno nije održivo, istaknut će Roland Bergerov Vladimir Preveden.

Takav model restrukturiranja je model otpuštanja radnika ,u Hrvatskoj je u biti nemoguće očekivati gospodarski rast bez restrukturiranja javnih poduzeća. Svi najavljuju restrukturiranje, ali kad dođu na vlast, nedostaje im snage da provedu to.

U Hrvatskoj 41 posto tvrtki mora pronaći investitore koji bi finacirali njihov rast, a jedna trećina je ukazala  na potrebu za refinanaciranjem poslije kriznog oporavka. Interno financiranje ima prednost pred bankovnim zajmovima.

 

- Takav model restrukturiranja je model otpuštanja radnika , istaknut će Ivan Šimek, stariji savjetnik u Roland Bergeru, te ističe da će u Hrvatskoj biti nemoguće očekivati gospodarski rast bez restrukturiranja javnih poduzeća.

 

- Svi najavljuje restrukturiranja, ali kad dođu na vlast, nedostaje im snage da provedu to restrukturiranje, ističe Šimek.

 

Iako je u Hrvatskoj većina poduzeća poboljšalo svoju likvidnosnu situaciju u odnosu na 2009.  likvidnosna situacija  još uvijek je lošija nego u svijetu, a za  29% tvrtki još uvijek je kritična. Upravljanje rizikom u pogledu sirovina i valuta u Hrvatskoj je potcijenjeno.

Na djelu je nedostatak spremnosti menadžera  na preuzimanje rizika plus nedostatak kvalificiranih kadrova predstavljati će još jednu prepreku gospodarskom rastu.

 

Ono što oni  preporučuju hrvatskim menadžerima, uz prekidanje kontinuiranog  restrukturiranja  je racionalizacija i pojednostavljenje operativnih procesa, oslobađanje u najvećoj mjeri toka novca, te usvajanje dugoročne strategije financiranja, ali i koristiti alternativne instrumente financiranja poput prodaje ili najma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ivan Šimek, Dejana Dojčinović Drilo, vladimir preveden, istraživanja