A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drazen-bosnjakovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tko će biti Pedro: Bošnjakoviću izbrojani ministarski dani! | Politika+
Crna kronika

OSTAVKA, SMJENA ILI PREŽIVLJAVANJE DO IZBORA: Tko će biti Pedro: Bošnjakoviću izbrojani ministarski dani!

Ministar je, to je već sasvim očito, na neki način prouzročio ovu krizu!

Piše: Ivan Klarić, Ivan Hrstić

Ministarstvo pravosuđa 34 dana tajilo je optužnice pristigle iz Srbije, rekao je potpredsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks prozvavši ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da je od njega i Vlade tajio optužnicu srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992. godine, u kojoj se za kaznena djela ratnog zločina i genocida, uz Vladimira Šeksa, terete Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te vukovarski branitelji.

JADRANKA KOSOR: "Teško je prihvatljivo da ministar smatra da su to činjenice o kojima nije trebalo obavijestiti predsjednicu vlade."

Kritike na račun ministra Bošnjakovića poslala je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula da je teško prihvatljivo da ministar smatra da su to činjenice o kojima nije trebalo obavijestiti predsjednicu vlade.

"Da sam znala za optužnice odmah, učinila bih nekoliko koraka, a prije svega bismo obavijestili hrvatske branitelje na koje se optužnice odnose, tako da znaju što ih može čekati", rekla je premijerka Kosor, koja nije znala objasniti kako to da je predsjednik Josipović znao za optužnice, a ona nije.

Mislim da je trebao, bez obzira na to što je u svome radu potpuno neovisan, o tome obavijestiti vladu, ocijenila je premijerka, napomenuvši da bi ona, da je imala takvu informaciju o tome, obavijestila predsjednika Josipovića, iako on, u skladu sa svojom ustavnom ulogom, "nema nikakve obveze niti zadaće" vezane uz takve optužnice.


KOSOR: "Da sam znala za optužnice odmah, učinila bih nekoliko koraka, a prije svega bismo obavijestili hrvatske branitelje na koje se optužnice odnose, tako da znaju što ih može čekati."

Iako je jasno da je problem izvorno nastao u Beogradu, ministar Dražen Bošnjaković je, to je već sasvim očito, na neki način prouzročio ovu krizu! Da je premijerka bila na vrijeme obaviještena, dogodilo bi se to prije njenog odlaska na Kosovo, odnosno prije posljednjeg zaoštravanja odnosa sa Srbijom i do sada su možda ove optužnice mogle biti odbačene u duhu suradnje, na način na koji je zaključen slučaj Purda. Ovako, 40 hrvatskih građana ostaju zarobljenici poremećenih srpsko-hrvatskih odnosa, a hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Beogradu na 12 godina zatvora, a da nisu ni saslušani njegovi svjedoci.

Pitanje je može li takva neshvatljiva nonšalancija u ministarstvu pravosuđa, koje se ponašalo kao obična kurirska služba bez mozga i pameti - proći bez sankcija?

Premijerka sasvim sigurno neće moći prijeći preko činjenice da je njegov postupak teško uvrijedio osvetoljubivog Vladimira Šeksa, koji će kao potpredsjednik Sabora uskoro, zajedno sa još 39 hrvatskih građana, postati zarobljenik hrvatskih granica, izglasan zakon o ništetnosti tih optužnica ili ne.

Reakcije Jadranke Kosor relativno su suzdržane, iako postoje prvi signali da se Draženu Bošnjakoviću ubrzano odbrojavaju ministarski dani, odnosno da neće dočekati izbore. Iako je možda još vjerojatnije da će ga baš blizina tih izbora sačuvati od tog poniuženja. U svakom slučaju, njegovi ministarski dani su time izbrojani.


Premijerka je naglasila da s ministrom razgovara i razgovarat će, ali da su njegovi stavovi teško prihvatljivi. Njoj nije lako, jer je Bošnjaković bio njezin osobni izbor, no sasvim sigurno neće moći prijeći preko činjenice da je njegov postupak teško uvrijedio osvetoljubivog Vladimira Šeksa, koji će kao potpredsjednik Sabora uskoro, zajedno sa još 39 hrvatskih građana, uskoro postati zarobljenik hrvatskih granica, izglasan zakon o ništetnosti tih optužnica ili ne.


Ostavku ministra pravosuđa prvi je izrijekom spomenuo predsjednik HSP-a Daniel Srb
, no, sasvim očekivano, on se ne zaustavlja samo na tome.

DANIEL SRB: "Da, Bošnjaković treba podnijeti ostavku! Ali, ne samo on, nego i cijela Vlada."

- Da, Bošnjaković treba podnijeti ostavku! Ali, ne samo on, nego i cijela Vlada. Podsjećam da je temeljem dogovora Vlade sa srbijanskom stranom, istražiteljima iz Beograda dozvoljeno istraživati Vesnu Bosanac, ističe Srb uz opasku da ne vjeruje da nitko u Vladi nije znao za optužnice.

- Ako nisu, trebalo bi se postaviti pitanje cijelog sustva u Hrvatskoj – na koji način i kako se informira vlada, pojedina ministarstva i nadležna tijela, napominje Srb.


- Znali su o ovim optužnicama već u prvom mjesecu kao što smo mi već nekoliko puta javno upozoravali. Zato postavljam pitanje što je radila Vlada, što je radilo ministarstvo vanjskih poslova, veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu. Zašto nisu povukli veleposlanika, zašto nisu poslali diplomatsku notu!? Upravo zbog nečinjenja bilo kakve akcije, ministar Gordan Jandroković treba odmah podnijeti ostavku, rezolutno će predsjednik Hrvatske stranke prava.


DARINKO KOSOR: "Bošnjakovićeva izjava je na rubu zdravog razuma. A ako iza svega toga postoji politička pozadina, onda je još gore... U HDZ-u će uskoro ići svi protiv svih."

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ističe da ostavku treba dati cijela Vlada jer sramote Hrvatsku.

- Hvala Bogu da su izbori brzo na kojima će sasvim sigurno izgubiti. Oni ne znaju gdje im je glava, a gdje rep. Koliko su neorganizirani, pokazuje da napadaju jedni druge, ističe Kosor osvrnuvši se potom na izjavu ministra Bošnjakovića koji je rekao da Vladu i Šeksa o optužnicama 'nije obavijestio jer ih nije smatrao toliko važnima.'


- Ta njegova izjava je na rubu zdravog razuma. A ako iza svega toga postoji politička pozadina, onda je još gore. Smatram da je iza svega toga upravo politička pozadina, odnosno raslojavanje unutar HDZ-a. Tamo će uskoro ići svi protiv svih, upozorava Kosor.


DAVOR GJENERO: "Smjena je svakako jedna od opcija, ali smatram da do nje sigurno neće doći, jer bi bilo neprirodno da se pred kraj manadata ove Vlade ide na smjenu ministra i pred Sabor da se glasa o povjerenju novom ministru."

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt pak smatra da Bošnjaković ne treba dati ostavku.

- Ne, nikako. Smatram da treba ozbiljno poraditi na funkcioniranju ministarstva. Nikako se ne smije dozvoliti da ministarstvo toliko dugo ministra i Vladu ne upozna o pristiglim optužnicama. To je veliki propust, napominje Škare Ožbolt.


Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je jako teško dati odgovor na pitanje treba li ministar Bošnjaković dati ostavku.


- Problem nije proizveo ministar, nego je problem u Srbiji koja optužnice interpretira na jedan vrlo čudan način. Naime, ta je optužnica nastala u sustavu vojnog tužiteljstva, a radi se o stvarima koje su se, navodno, dogodile na području druge države i u koje su uključeni građani druge zemlje. To je skandalozno i to se primjerice ne bi moglo dogoditi Njemačkoj ili Velikoj Britaniji, napominje Gjenero, koji kaže da svakako postoji odgovornost ministra, ali i ministarstva.


Ta je optužnica nastala u sustavu vojnog tužiteljstva, a radi se o stvarima koje su se, navodno, dogodile na području druge države i u koje su uključeni građani druge zemlje. To je skandalozno i to se primjerice ne bi moglo dogoditi Njemačkoj ili Velikoj Britaniji.

- Ministarstvo se tu ponašalo kao da je sasvim normalna situacija i u svim tim spisima koje im pristižu nisu reagirali na adekvatan način. S druge strane, time što nije prenio informaciju Vladi, ministar Bošnjaković je preuzeo odgovornost na sebe u tom slučaju, ističe Gjenero.

Gjenero ističe da je Jadranka Kosor na kraju ta koja će odgovoriti na pitanje  postoji li odgovornost Dražena Bošnjakovića.


- Da se razumijemo, smjena je svakako jedna od opcija, ali smatram da do nje sigurno neće doći, jer bi bilo neprirodno da se pred kraj manadata ove Vlade ide na smjenu ministra i pred Sabor da se glasa o povjerenju novom ministru, ističe Gjenero i nadodaje.


- Ministar Bošnjaković će svakako vrlo brzo vidjeti kako u HDZ-u gledaju na ovaj propust. Ako se na kandidacijskim listama za parlamentarne izbore nađe na visokoj poziciji, onda će mu to biti znak da mu ovaj propust nisu zamjerili. No, ako ga ne bude na listama, to je znak da je Bošnjaković 'na ledu' unutar HDZ-a, na kraju će Gjenero.