A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-ivo-josipovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosor: Predsjednik me je trebao obavijestiti; Josipović: Nisam znao za optužnice! | Politika+
Crna kronika

OPTUŽNICE: Kosor: Predsjednik me je trebao obavijestiti; Josipović: Nisam znao za optužnice!

"Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije."

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Da sam znala za optužnice odmah, učinila bih nekoliko koraka, a prije svega bismo obavijestili hrvatske branitelje na koje se optužnice odnose, tako da znaju što ih može čekati", rekla je premijerka Kosor, koja nije znala objasniti kako to da je predsjednik Josipović znao za optužnice, a ona nije.

"Predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama. Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovise ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zlouporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji, te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti Predsjednika Republike".

Mislim da je trebao, bez obzira na to što je u svome radu potpuno neovisan, o tome obavijestiti vladu, ocijenila je premijerka, napomenuvši da bi ona, da je imala takvu informaciju o tome, obavijestila predsjednika Josipovića, iako on, u skladu sa svojom ustavnom ulogom, "nema nikakve obveze niti zadaće" vezane uz takve optužnice.

No, predsjednik Josipović za optužnice poslane iz Srbije nije znao u vrijeme kada su poslane, već je nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

Na upite medija o izjavi premijerke Jadranke Kosor o tome da je predsjednik Josipović znao za optužnice poslane iz Srbije, iz Ureda predsjednika Republike navode da je točno, kako ističe premijerka Kosor, da Predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama.

"Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovise ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zlouporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji, te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti Predsjednika Republike".

Kako se ističe u priopćenju, iznimno je važno da Republika Hrvatska djeluje na način da zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratni zločin te je, isto tako, važno da Hrvatska jasno ostane privržena načelu da svaki zločin mora biti kažnjen, bez obzira tko ga je počinio.

Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave, stoji u priopćenju.

"Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije. Prijedlog zakona o ništetnosti srpskih optužnica je politička poruka s hrvatske strane koja ukazuje na neprihvatljivost tih optužnica u svjetlu dogovora nadležnih državnih odvjetništava i političkih poruka koje iz njih proizlaze. Ali, taj zakon neće donijeti pravu zaštitu našim građanima, možda upravo suprotno. Pravni učinci takvog zakona gotovo da ne postoje, a na sigurnost naših građana u inozemstvu djelovat će nepovoljno. Ni političke poruke, a njih ne šaljemo samo Srbiji već i svijetu, nisu jednoznačne i mogu proizvesti ozbiljnu političku štetu", dodaje se.

"Predsjednik Republike preporučuje Vladi i Saboru da se ne donosi takav zakon, nego da se odmah krene u zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zlouporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da ni jedan zločin ne ostane nekažnjen", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, dražen bošnjaković, jadranka kosor, optužnice