A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/barack-obama-236.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bijela kuća očekuje od Pekinga da dopusti veće jačanje juana | Politika+
Mojbiz

RAT VALUTA: Bijela kuća očekuje od Pekinga da dopusti veće jačanje juana

"Mi sigurno imamo zabrinutosti oko tog zakona i oko toga hoće li on stvoriti problem dosljednosti u odnosu na naše međunarodne obveze."

FOTO: WH
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Bijela kuća je u srijedu rekla da je kineski juan aprecirao u odnosu na dolar i izrazila zabrinutost da bi zakon o kojem će Senat glasovati u četvrtak mogao prekršiti međunarodne obveze SAD-a.

"Od početka smo kao administracija radili na pitanju potcijenjene kineske valute. Mislimo da je ona dijelom kao rezultat tih napora aprecirala. Treba biti učinjeno još više", rekao je novinarma glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Mi sigurno imamo zabrinutosti oko tog zakona i oko toga hoće li on stvoriti problem dosljednosti u odnosu na naše međunarodne obveze"

Očekuje se da Senat, kojeg nadziru demokrati, u četvrtak glasuje o zakonu koji bi trebao Kinu prisiliti da poveća vrijednost njene valute juana, nakon čega bi o zakonu trebao raspravljati Kongres.

Ponovivši da dijeli želju zastupnika da se osigura da se radnici i poslovni subjekti SAD-a mogu ravnopravno nadmetati s Kinom, Bijela kuća je zaoštrila svoju kritiku prijedloga zakona u odnosu na ranije komentare.

"Mi sigurno imamo zabrinutosti oko tog zakona i oko toga hoće li on stvoriti problem dosljednosti u odnosu na naše međunarodne obveze", rekao je Carney.

Senat SAD-a je u ponedjeljak glasovao sa 79 glasova za i 19 protiv da započne raspravu o zakonu koji predviđa uvođenje američkih pristojbi na uvoz iz zemalja koje namjerno svoje valute održavaju potcijenjenima, što je izazvalo ljutnju Kine, iz koje su upozorili da takva nastojanja mogu rezultirati trgovinskim ratom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

juan, dolar, kina, kineski izvoz, američki kongres, jay carney, bijela kuća