A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hv-topnistvo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gotovinin odvjetnik oslobođen optužbe da je skrivao topničke dnevnike | Politika+
Crna kronika

PRAVOMOĆNO: Gotovinin odvjetnik oslobođen optužbe da je skrivao topničke dnevnike

Prvostupanjski sud je ustvrdio da Ivanović nije prikrivao dokumente.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački odvjetnik Marin Ivanović, član braniteljskog tima generala Ante Gotovine, pravomoćno je oslobođen optužaba da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu, odnosno vojnu dokumentaciju iz operacije "Oluja".

Postupak protiv Ivanovića počeo je 2008., a sredinom prosinca 2009. bio je i uhićen u akciji potrage za tzv. topničkim dnevnicima.

Odvjetnik Ivanović je za Hinu potvrdio da je jučer dobio pravomoćnu oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda, no osim iskazana zadovoljstva tom odlukom nije želio ništa više reći.

Njega je u srpnju prošle godine zagrebački Općinski kazneni sud nepravomoćno oslobodio optužbe da je prikrivao rokovnik zapovjednika topničko-raketne skupine za vrijeme "Oluje" Ante Karduma u kojem se nalazio popis ciljeva te nekoliko vojnih mapa koje je Ivanović kao član odvjetničkog tima prikupio radi Gotovinine obrane pred Haaškim sudom.

Prvostupanjski sud je ustvrdio da Ivanović nije prikrivao dokumente, to više što su oni kao dokazi predani Haaškom sudu, a uz to je zaključeno kako se ne može pouzdano utvrditi da su ti dokumenti uopće arhivska građa. Sutkinja Sanda Bramberger-Ostojić tada je kazala da, ako se i radilo o arhivskoj građi, namjera nije bila prikrivati dokumente, već obaviti odvjetnički posao radi obrane klijenta.

Na tu se odluku žalilo državno odvjetništvo, no drugostupanjski zagrebački Županijski sud tu je žalbu odbio i potvrdio oslobađajuću presudu.

Postupak protiv Ivanovića počeo je 2008., a sredinom prosinca 2009. bio je i uhićen u akciji potrage za tzv. topničkim dnevnicima. Policija mu je zaplijenila dokumentaciju i računalo, no sudsko vijeće Haaškog suda, koje je vodilo postupak protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, izdalo je obvezujući nalog hrvatskoj državi da prekine pretragu oduzetih dokumenata i računala.

Gotovinina obrana je prije desetak dana pozvala Žalbeno vijeće Haaškoga suda da Hrvatskoj naredi da odmah povuče žalbu na oslobađajuću presudu Ivanoviću. No u međuvremenu je županijski sud žalbu riješio i donio pravomoćnu oslobađajuću presudu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, ante gotovina, ante kardum, topnički dnevnici, marin ivanović