A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor odustala od 'zakona o ništetnosti', pa se opet predomislila! | Politika+
Crna kronika

KORAK NAPRIJED, DVA NATRAG: Jadranka Kosor odustala od 'zakona o ništetnosti', pa se opet predomislila!

Ne samo to, traži Deklaraciju u kojoj se kaže da je Srbija proširenjem jurisdikcije svojih pravosudnih tijela povrijedila hrvatski suverenitet.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Prema zasad neslužbenim informacijama, hrvatska vlada je odlučila iz saborske procedure povući zakon o ništetnosti optužnica pravosudnih tijela iz bivše SFRJ protiv hrvatskih branitelja. No, ubrzo su se pojavile informacije da se od oduustajanja već odustalo, u strahu od toga kako će to utjecati na izborne rezultate te da će uz zakon biti još izglasana i deklaracija kojom se osuđuju postupci Republike Srbije.

Potvrdila je to sama premijerka, nakon svečane sjednice u saboru, a očito nije pomoglo ni to što se o zakonu vrlo oštro izrazio i glavni državnik odvjetnik Mladen Bajić.

- Na tragu Zakona o ništetnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Republike Srbije, predlažemo Saboru donošenje još jednog dokumenta, a to je Deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije', rekla je Jadranka Kosor, pročitavši prijedlog Vlade za tekst Deklaracije:

"Polazeći od činjenice da je suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv, ostajemo ustrajni u namjeri da se sukladno preuzetim međunarodnim obavezama kazne svi počinitelji ratnih zločina. Uvjereni da nitko ne smije ostati nekažnjen za počinjeni ratni zločin, predlažemo da se usvoji Deklaraciju u kojem se kaže da je Srbija donošenjem zakona, kojim je proširila jurisdikciju svojih pravosudnih tijela na teritorij Republike Hrvatske, povrijedila hrvatski suverenitet. S ciljem izgradnje dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska poziva Srbiju na razgovor oko sklapanja međunarodnog ugovora da se pitanja procesuiranja ratnih zločina urede na načelima međunarodnog prava."

Suzdržan je prilikom glasovanja bio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji podržava intenciju deklaracije, ali predlaže "umjesto deklariranja rješavanje problema". Uzelac smatra da su suvišni i današnja deklaracija, kao i "zakon o ništetnosti", ocjenjujući da predstavljaju "svojevrsno otvaranje otvorenih vratiju".

Sada smo sve dublje u sukobu sa susjednom državom, kazao je Uzelac koji smatra da bi bilo primjerenije da se išlo više prema razini rješavanja problema.

Premijerka Kosor otklonila je konstataciju da je Hrvatska u sukobu sa susjednom državom. To nije točno, kazala je. Deklaracija, dodala je, govori o tome kojim putem valja ići. Našu odlučnost da nešto riješimo moramo trasirati kroz neke dokumente, rekla je.

Potpredsjednik Uzelac upozorio je i na logičku pogrešku koju je opisao pričom o dva trgovca tvornice obuće "Borovo" koji su otišli u Afriku, pa kada su se vratili jedan je rekao da su šanse za posao odlične jer su u Africi svi bosi, dok je drugi rekao da su šanse nikakve jer su svi bosi.

Premijerka Kosor odgovorila mu je da se "tu ne radi o obući i stvarima nego o ljudima".

 

KOLUMNA
Kako smo došli u situaciju da Vladimir Šeks piše zakon o zaštiti Vladimira Šeksa?
Kako bi takav zakon pomogao hrvatskom branitelju Veljku Mariću osuđenom u Beogradu na 12 godina zatvora?!?.......

 

.......

 Šeks: Hrvatska još treba dobiti rat protiv domaćih revizionista

Pred Hrvatskom je da dobije još jedan rat, protiv domaćih revizionista i krivotvoritelja hrvatskog puta u državnost i pobjedu u Domovinskom ratu, poručio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u svom govoru na svečanoj sjednici Sabora u povodu Dana neovisnosti. Šeks je u ispunjenoj sabornici naglasio da je odluka Sabora od 8. listopada 1991. o raskidu svih državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ označila početak novog, svjetlijeg razdoblja u hrvatskoj povijesti.

Naglasio je da je zahvaljujući tome, a posebno pobjedi u Domovinskom ratu, Hrvatska danas slobodna, neovisna i demokratska zemlja, iako, rekao je, još nije ostvarila sve svoje ciljeve i težnje.Istaknuo da je Domovinski rat, u kojem je hrvatski narod izborio svoju slobodu, bio trostruki rat za Hrvatsku - rat sa srpskim agresorom, s međunarodnim osporavateljima hrvatske neovisnosti, te s domaćim revizionistima i krivotvoriteljima hrvatskog puta u državnost, neovisnost i pobjedu u nametnutom i osloboditeljskom Domovinskom ratu.

HRVATSKA JOŠ U RATU: "Prvi se vodio oružjem, drugi diplomacijom, treći promidžbom. Prva dva hrvatski je narod dobio, treći još uvijek traje. Na nama je da i njega dovršimo isto onako kako smo završili prva dva - pobjedom"

"Prvi se vodio oružjem, drugi diplomacijom, treći promidžbom. Prva dva hrvatski je narod dobio, treći još uvijek traje. Na nama je da i njega dovršimo isto onako kako smo završili prva dva - pobjedom", poručio je Šeks, istaknuvši da je Sabor savjesno i odgovorno ispunio svoju zadaću, raskinuvši prije 20 godina veze s bivšom SFRJ te utvrdivši da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Srbije i tadašnje JNA.

"Zahvaljujući tome danas imamo slobodnu državu koju smo stvorili vlastitom voljom i ogromnim žrtvama, jer ni jedan narod u povijesti nije tako skupo platio svoju slobodu kao što je platio hrvatski narod, prepušten sam sebi, bez ičije pomoći, izvrgnut brutalnoj snazi daleko moćnijeg neprijatelja, razoružan i, činilo se, bespomoćan, suočen s mogućnošću da bude zauvijek pokoren i zbrisan s lica zemlje. Hrvatski narod pobijedio je zahvljajuući samo svojoj domoljubnoj svijesti, duhovnoj snazi i odlučnosti da učini nemoguće", poručio je Šeks.

Podsjetio je da je dan prije odluke Sabora od 8. listopada 1991. zrakoplov JNA raketirao Banske dvore u kojima je tada stolovao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, što je, rekao je, bio pokušaj zločinačkog atentata zločinačke i posrbljene JNA na hrvatskog predsjednika, a time i na svaku priliku stvaranja suverene i neovisne Hrvatske. Danas je prilika, dodao je, da se Hrvatska s dubokom zahvalnošću pokloni nesebičnoj žrtvi branitelja koji su doprinijeli da višestoljetni san hrvatskog naroda o neovisnosti postane stvarnost.

"Bez te njihove odlučnosti misao Franje Tuđmana o slobodnoj Hrvatskoj bila bi neostvariva, kao što bi i njihova žrtva bila uzaludna bez vodeće uloge Tuđmana", rekao je Šeks.

Tuđman, kojega je naveo kao povjesničara, političara, znanstvenika, državnika, stratega i vizionara, uspješno je, rekao je, nadvladao sve nepovoljne okolnosti, kako domaće, tako i međunarodne, koje su bile ozbiljna zapreka ostvarenju samostalne i neovisne Hrvatske.

"Dokazao je da je politika ostvarenja mogućeg samo za prosječne političare, dok je politika za državnike mijenjanje objektivnih nepovoljnih okolnosti u svoju korist i ostvarenje do tada nemogućih. A to što je do tada bilo nemoguće bila je slobodna i neovisna Hrvatska", naglasio je Šeks. Kako je rekao, promjene koje su obilježile početak stvaranja neovisne Hrvatske zabilježene u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, među kojima i pozivanje na odluke ZAVNOH-a.

Ta osnova Ustava, naglasio je Šeks, ima isključivo državno-pravnu, a ne ideološku dimenziju, značila je poimanje antifašizma nasuprot NDH, bez ideološke dimenzije.

"To ne znači preuzimanje ideologije ZAVNOH-a i političko ustrojstvo ZAVNOH-ovske Hrvatske. Hrvatska je već od prvog dana svog puta slobode i demokracije odbacila svaki, pa i komunistički totalitarizam, koji se danas često kamuflira antifašizmom. Ali nam valja razlučiti - antifašizam da, komunizam ne", poručio je Šeks.

I predsjednik Sabora Luka Bebić je u svom kratkom obraćanju, prije nego je najavio Šeksov govor, istaknuo da je saborska odluka od 8. listopada 1991. označila prekretnicu u borbi za toliko željenom slobodom i samostalnosti.

"To je bila potvrda jedne u nizu državotvornih odluka na putu prema punoj suverenosti i neovisnosti koju živimo punih 20 godina", rekao je Bebić.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANJO TUĐMAN, LUKA BEBIĆ, DOMOVINSKI RAT, VLADIMIR ŠEKS, ratni zločini, sabor, optužnice