Crna kronika

PORUKA: Mladen Bajić: Zakon ide na ruku ratnim zločincima, ostalima samo šteti!

"I jedna i druga strana, a posebno srbijanska strana, izražavala je rezervu prema tim optužnicama."

FOTO: Mladen Bajić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Tportal

Nakon svečane sjednice u Saboru, na 'zakon o ništetnosti' obrušio se i glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić. pitanje je samo - što je do sada čekao?!?

 

'Taj zakon apsolutno smeta. Ono što ja smatram jest da će ovaj prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata bivše JNA i na određeni način korist donijeti ratnim zločincima, a ostalima će donijeti štetu. Zašto ratnim zločincima – jer nakon toga više nema razmjene informacija, dokaza, svjedoka, suradnje itd. Time se prekida suradnja,  nimalo dvosmislen nije bio Maden Bajić, koji je zapravo potvrdio jučerašnje navode srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

"I jedna i druga strana, a posebno srbijanska strana, izražavala je rezervu prema tim optužnicama i o tome je govorio i kolega Vukčević. Nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu tih optužnica, no forma mora biti zadovoljena. U okviru realizacije toga dostavljene su i ove optužnice."

Bajić također podsjeća da je DORH još 2006. sa srbijanskim Tužilaštvom za ratne zločine potpisao sporazum o suradnji, koji je, kako kaže, dao izvanredne rezultate i na temelju njega je Hrvatska Srbiji ustupila 29 poredmeta, na temelju kojih je podignuto 20 optužnica, i koji su očito po njegovom mišljenju, ogledni recept za rješavanje tih pitanja.

- Da je ovaj zakon postojao, od 2006. nijedna od ovih presuda ne bi bila donesena – pa sami možete izvući zaključak, naglašava Bajić.

"Jedno od osnovih stajališta Poglavlja 23. je jačanje regionalne suradnje koje je predvodilo Državno odvjetništvo Hrvatske. Ovim zakonom to pada u vodu. Trebamo razgovarati, a ne ograđivati se."

- Što se tiče međusobnih suradnji i razgovora o unapređenju toga, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo pravde su od srpnja 2010. pa do veljače ove godine održali nekoliko radnih sastanaka na kojima su bili ministri, formirano je posebno povjerenstvo za razmjenu tih podataka i na jednom od sastanaka je dogovoreno i da se predmeti bivših vojnh sudova na određen način dostave Hrvatskoj kako bi se oni sanirali i riješili. I jedna i druga strana, a posebno srbijanska strana, izražavala je rezervu prema tim optužnicama i o tome je govorio i kolega Vukčević. Nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu tih optužnica, no forma mora biti zadovoljena. U okviru realizacije toga dostavljene su i ove optužnice, rekao je Bajić, naglasivši da od te suradnje ništa ne bi bilo da je ovaj zakon postojao i prije.

- Jedno od osnovih stajališta Poglavlja 23. je jačanje regionalne suradnje koje je predvodilo Državno odvjetništvo Hrvatske. Ovim zakonom to pada u vodu. Trebamo razgovarati, a ne ograđivati se, zaključuje Bajić, iako i dalje nije jasno - zašto mu je trebalo tako dugo da s ovako jasnom porukom iziđe u javnost?!?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, vladimir vukčević, optužnice, mladen bajić