A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lars-von-trier-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Danska policija ispitala Von Triera zbog izjava o Hitleru | Politika+
Kultura

ISTRAGA: Danska policija ispitala Von Triera zbog izjava o Hitleru

"Nakon teških optužbi shvatio sam da ne posjedujem vještinu nedvosmislenog načina izražavanja, zbog čega sam se odlučio suzdržati od bilo kakvih javnih izjava ili intervjua."

FOTO: Lars von Trier
Piše: P/H

Danska policija ispitala je redatelja Larsa Von Triera zbog mogućeg kršenja francuskog zakona, kada se u svibnju na Filmskom festivalu u Cannesu "našalio" na račun nacista i Hitlera.

"Nakon teških optužbi shvatio sam da ne posjedujem vještinu nedvosmislenog načina izražavanja, zbog čega sam se odlučio suzdržati od bilo kakvih javnih izjava ili intervjua."

Kontroverzni 55-godišnji redatelj novinarima je rekao kako od sada više ne namjerava davati izjave za novinare niti intervjue.

"Nakon teških optužbi shvatio sam da ne posjedujem vještinu nedvosmislenog načina izražavanja, zbog čega sam se odlučio suzdržati od bilo kakvih javnih izjava ili intervjua", kazao je.

Na konferenciji za novinare održanoj u Cannesu u svibnju u povodu promocije njegova novog filma "Melankolija", u kojoj je glavnu ulogu odigrala Kirsten Dunst, Von Trier se pokušao našaliti nazvavši sebe nacistom, no uspio je izazvati samo nelagodu među novinarima i ogorčenje među židovskim zajednicama budući da je izjavio kako je "uistinu želio biti Židov", ali je "otkrio da je zapravo nacist".

Njegove provokativne izjave, iako izgovorene u šali, rezultirale su izbacivanjem Von Triera s Filmskog festivala u Cannesu, a i njegov film izbačen je iz utrke za glavnu nagradu.

Unatoč tomu što je ubrzo nakon konferencije za tisak stigla službena isprika u kojoj Von Trier navodi da se "iskreno ispričava ako je nekog uvrijedio", ovaj ispad danskog redatelja doista ga je mnogo stajao.

"Ako sam na jutrošnjoj konferenciji za novinare nekoga uvrijedio, iskreno se ispričavam. Nisam antisemit, nemam nikakvih rasnih predrasuda i ni u kojem slučaju nisam nacist", rekao je tada Von Trier.

Francuski sud od danskih je vlasti zatražio da se Von Trier ispita, u sklopu preliminarne istrage o tomu je li poticao rasnu netrpeljivost. Protiv njega vjerojatno nije podignuta optužnica. Glasnogovornik danske policije upoznat sa slučajem u srijedu nije želio komentirati slučaj.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTISEMITIZAM, LARS VON TRIER