Kultura

GODIŠNJE NAGRADE: Crnogorski gitarist Miloš Karadaglić dobio priznanje magazina Gramophone

Gramophone Classical Music Awards među najcjenjenijim su svjetskim priznanjima u klasičnoj glazbi.

Piše: PolitikaPlus

Gramophone Classical Music Awards među najcjenjenijim su svjetskim priznanjima u klasičnoj glazbi, a ove  dvije kategorije dobitnik je crnogorski gitarist Miloš Karadaglić koji snima za Deutsche Garmophon. Karadaglić je proglašen Mladim izvođačem godine, a dobio je i Specialist Classical Chart Awarda posebnu nagradu za uspjeh na top-listama klasične glazbe, odnosno za dobru prodaju njegovog albuma 'The Guitar'.

Pavel Haas Quartet dobitnik je priznanja Recording of the Year Awardm za album godine, za njihovu snimku Dvořákovih  kvarteta Nos 12  i 13, izdanih za etiketu Supraphon.


Venezuelanski dirigent Gustavo Dudamel proglašen je umjetnikom, odnosno izvođačem godine. Priznanje Artist of the Year dodijeljeno mu je nakon glasovanja Gramophonevih čitatelja. Kako navode u uredništvu, 'njegova karizmatska sposobnost da inspirira doživotnu strast za glazbu kod mladih ljudi, zajedno s njegovom energijom na podiju, donijela mu je sttaus superzvijezde, kao i položaje u losanđeleskoj i goterburškoj filharmoniji'.

Dame Janet Baker, veliki mezzosopran, primila je nagradu za životno ostvarenje, Lifetime Achievement Award, dok je legendarni sir John Eliot Gardiner primio specijalnu nagradu za svoj projekt Bach Cantata Pilgrimage.