A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dobrica-cosic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prevarili Dobricu Ćosića da je dobio Nobelovu nagradu | Politika+
Kultura

PODVALA: Prevarili Dobricu Ćosića da je dobio Nobelovu nagradu

U javnosti se također pojavilo navodno priopćenje SANU, kojim se javnost obavještava da je Ćosić dobitnik nagrade.

FOTO: Dobrica Ćosić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/B92

Beogradski su mediji u četvrtak prije podne bili objavili da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu, ali je vijest ubrzo povučena nakon što je utvrđeno da je riječ o netočnoj informaciji.

U javnosti se također pojavilo navodno priopćenje Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), kojim se javnost obavještava da je Ćosić dobitnik nagrade te se upućuje na navedeni portal, dok SANU u međuvremenu tvrdi da priopćenje nije stiglo iz te institucije.

Malo prije službene objave švedske kraljevske akademije znanosti da je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost švedski pjesnik Tomas Transtroemer, beogradski su mediji javili da je nagradu dobio Dobrica Ćosić, pozivajući se pritom na neprovjerenu vijest s jednog internetskog portala koji je tobože objavljivao službene informacije o Nobelovoj nagradi.

U javnosti se također pojavilo navodno priopćenje Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), kojim se javnost obavještava da je Ćosić dobitnik nagrade te se upućuje na navedeni portal, dok SANU u međuvremenu tvrdi da priopćenje nije stiglo iz te institucije.

"Srpska akademija znanosti i umjetnosti i ovom prilikom izražava svoju spremnost da se svesrdno i svim svojim snagama zauzme na sudbonosnim zadacima i povijesnim nalozima još jednog srpskog nobelovca Dobrice Ćosića. Konferencija za novinare bit će održana tijekom dana, vrijeme će biti naknadno objavljeno", stoji u priopćenju navodno upućenom iz SANU.

Kako je Hini rečeno u SANU-u, ta institucija ne stoji iza priopćenja u povodu navodnog priznanja dodijeljenog Ćosiću i nema nikakve veze s navodnim priopćenjem koje se pojavilo u javnosti.

Internetski portal B92 uputio je ispriku svim čitateljima zbog neprovjerene vijesti koja je, kako objašnjavaju predstavnici portala, uklonjena nakon nekoliko minuta, odnosno nakon dodatnih provjera istinitosti informacije.

Portal dodaje daje internetska domena s navodnim službenim informacijama o Nobelovoj nagradi registrirana u srijedu 5. listopada te nije nikako povezana s jedinim mjerodavnim portalom za Nobelove nagrade www.nobelprize.org.

Vijest o navodnom priznanju Ćosiću prenijeli su i drugi elektronički mediji, da bi ju ubrzo potom povukli nakon što je utvrđeno da je informacija lažna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dobrica ćosić, novelova nagrada, sanu, srpska akademija, Tomas Transtroemer