Sport

ODLUKA: Nogometni savez BiH: Na svim utakmicama bez gostujućih navijača!

Odbor za normalizaciju izrazio je žaljenje Nogometnom klubu Hajduku i Hrvatskom nogometnom savezu.

FOTO: sarajevo-x.com
Piše: PolitikaPlus/Hina

Odbor za normalizaciju Nogometnog saveza BiH osudio je huligansko ponašanje navijača i zatražio utvrđivanje odgovornosti NK Željezničar zbog izgreda, koji su se dogodili u Sarajevu uoči neodigrane prijateljske utakmice s Hajdukom u četvrtak, te je zabranio dolazak gostujućih navijača na sve susrete u sklopu natjecanja Premijer lige i nogometnog kupa BiH, objavljeno je na internetskim stranicama Nogometnog saveza BiH.

"Zbog učestalih incidenata (Banja Luka, Mostar, Istočno Sarajevo, Trebinje, Sarajevo), zabranjuje se organizirani odlazak gostujućih navijača na utakmice Premijer lige BiH i završnice Kupa BiH do završetka jesenske polusezone."

Odbor za normalizaciju, kojega je uspostavila FIFA i na čijem je čelu Ivica Osim privremeno upravlja Nogometnim savezom BiH, izrazio je žaljenje Nogometnom klubu Hajduku i Hrvatskom nogometnom savezu ističući da izgredi ne mogu narušiti prijateljske odnose nogometnih saveza dviju država.

"Osuđuje se huligansko ponašanje navijača u Sarajevu prije neodigrane prijateljske utakmice Željezničar - Hajduk i traži se od Disciplinskog povjerenstva Nogometnog saveza BiH da utvrdi disciplinsku odgovornost organizatora utakmice za incidente", navodi se u zaključcima Odbora za normalizaciju Nogometnog saveza BiH nakon sjednice održane u petak navečer u Zenici uoči susreta reprezentativnih vrsta BiH i Luxembourga.

Odbor je zatražio i informaciju MUP-a Kantona Sarajevo o izgredima zbog kojih nije odigran prijateljski susret. U sukobima navijačkih skupina Hajduka i Željezničara na tribinama i u okolnim naseljima u Sarajevu ozljeđeno je deset osoba od kojih je jedan navijač Hajduka, koji je zadobio teže ozljede, hospitaliziran u Sarajevu.

Odbor za normalizaciju Nogometnog saveza BiH osudio je huliganstvo i na drugim stadionima u BiH te zabranio dolazak gostujućih navijača.

"Zbog učestalih incidenata (Banja Luka, Mostar, Istočno Sarajevo, Trebinje, Sarajevo), zabranjuje se organizirani odlazak gostujućih navijača na utakmice Premijer lige BiH i završnice Kupa BiH do završetka jesenske polusezone", stoji u odluci.

Na sjednici u Zenici zatražena je i provjera navoda bivšeg šefa stručnog stožera nogometnog kluba Borca iz Banja Luke Zvezdana Cvetkovića koji je ustvrdio da je uprava Borca potaknula navijače da izazovu izgrede tijekom susreta s nogometašima Željezničara.

Najavljeno je da je Odbor za normalizaciju Nogometnog saveza BiH zatražiti poduzimanje rigoroznih sankcija za izgrednike te je izrazio zabrinutost zbog nacionalističkog ponašanja navijača.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

navijači, fifa, ivica osim, nogometni savez bih, navijački neredi